Διάφανη Κιμωλία – Παρουσίαση ποιητικής συλλογής – 25/05/15

Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Την Δευτέρα 25 Μαϊου οι εκδόσεις “Ανώνυμο Βιβλίο” και η Ευσταθία Παύλου Κατράκη θα παρουσιάσουν την “Δίαφανη Κιμωλία” στο Τεχνοχώρο Φάμπρικα στις 8.00 μ.μ.

Διάφανη Κιμωλία

Πίσω μου αφήνω τις βαλίτσες μου,/ γεμάτες από αναμνήσεις και συνήθειες./ Τίποτα δεν κρατώ από την παλιά μου ζωή./ Ανοίγω το παράθυρο του τρένου/ και ανασαίνω αέρα, ουρανό, ήλιο, θάλασσα, χώμα./ Αφήνω επιτέλους να πέσει εκείνη η μαύρη πέτρα,/ που κουβαλάω πάνω μου από μικρή./ Ξέρεις, δεν σου είπα ποτέ το αληθινό μου όνομα./ Με λένε Ελευθερία.

Ποιήματα με ελεύθερο στίχο ή με ομοιοκαταληξία, αλλά και ποιήματα με μέτρο που θα μπορούσαν να μελοποιηθούν. Με στίχο λιτό και περιεκτικό θέτουν ερωτήματα για την κοινωνική πραγματικότητα, για όσα μας κρατούν δέσμιους του εαυτού μας, για τις αγαπημένες καταδυναστευτικές μας συνήθειες. Οι εικόνες της ποίησης, άλλοτε θολές και άλλοτε πεντακάθαρες, μας αποκαλύπτουν τη διαρκή προσπάθεια απόδρασης από την πραγματικότητα.

Βιογραφικό

Η Ευσταθία Παύλου Κατράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια γειτονιά στη συνοικία Βρυώνη στον Πειραιά. Είναι το έκτο παιδί μιας εργατικής οικογένειας. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε για πολλά χρόνια για τον έντυπο και ραδιοφωνικό λόγο. Ακολουθεί τα ίχνη της διάφανης κιμωλίας που χαράζουν οι στίχοι της, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει λέξεις, συναισθήματα, ήχους και εικόνες που πηγάζουν από την καθημερινότητα του ανθρώπου.

Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Διάφανη Κιμωλία (Πρόσκληση) – Ευσταθία Παύλου – Κατράκη