Κρυφός καημός- Tou Senpleman- από 03/02/18

Kρυφός Καημός, του Ανδρέα Καρκαβίτσα- Tou senpleman

Η θεατρική ομάδα Tou Senpleman επιστρέφει έπειτα απο μεγάλη ανταπόκριση του κοινού με το διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα “Κρυφός καημός” για πέντε ακόμα παραστάσεις από 3 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, κάθε Σάββατο στις 19:00.

Η παράσταση αρχικά παρουσιάστηκε τον Νοέμβρη στο Αθηναϊκό κοινό στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα έπειτα από την συμμετοχή της στο 5ο Handmade and Recycled Theater Festival καθώς απέσπασε το βραβείο του κοινού τον Νοέμβρη. Παρουσιάστηκε επίσης και στην Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο στο STUDIO 29A.

Το διήγημα γράφτηκε το 1885 και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, στο περιοδικό Εβδομάς με τίτλο «Ο Χρύσανθος».

Λίγα λόγια για το έργο:

”….Θέλω να είσαι άντρας! Καλά κι εγώ το ‘θελα μα πως; Που θα βρεθεί η ασημόβεργα της μάγισσας που να αλλάζει την γυναίκεια φύση όπως αλλάζει σε κάρβουνα τους θησαυρούς στα παραμύθια;…»

Πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπάρχει ανάγκη ανδρών για την απελευθέρωση του γένους και τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η τελευταία ελπίδα μίας πολύτεκνης οικογένειας να προσφέρει ένα μέλος της στην επανάσταση πεθαίνει με τη γέννηση ενός ακόμα θηλυκού. Ο πατέρας αποφασίζει να μεγαλώσει το κορίτσι σαν αγόρι. Η Χρυσή γίνεται Χρύσαντος και γίνεται προσφορά στην επανάσταση. Οι μάχες συμβαίνουν σε όλες τις περιοχές της Ηλίας «πόλεμος στου Λαλα στην Πατρα στο Σαντεμέρι στο Χλιμούτσι».

Το έργο εστιάζει στη θέση της γυναίκας και τη μη δυνατότητα επιλογής. Ο πατέρας χρησιμοποιώντας αυτή του την ιδιότητα (του δημιουργού μιας ανθρώπινης ζωής) διαπράττει ύβρη καθώς αρνείται το φύλο του παιδιού του και επιλέγει ο ίδιος να το αλλάξει. Η κόρη ως ασθενέστερο φύλο και άβουλο υποτάσσεται στην εξουσία του πατέρα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει αυτοσκοπός η ικανοποίηση του “δημιουργού” της αφού του χρωστά τη ζωή της. Η κοπέλα γαλουχήθηκε ώστε να αντέξει τον Θεό του πολέμου μέσα από τις συνεχείς κτηνωδίες και μάχες του 1821. Δεν έχει όμως διαμορφώσει αντιστάσεις για έναν άλλο, εξίσου, ισχυρό Θεό, το Θεό του Έρωτα .Τι συμβαίνει όταν εμφανίζεται; Είναι ικανή μια κοπέλα να πάει ενάντια στη φύση της για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του πατέρα της; 

Συντελεστές:

Παίζουν : Πέλια Γιαννουλάτου, Ηλιάνα Μπαφέρου

Σκηνοθεσία : Νίκη Δουλγεράκη 

Σκηνικά/Κοστούμια : Tou senpleman

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Δημουλέας

Φωτογραφίες : Χριστίνα Σαρλάμη 

Πληροφορίες:

Παραστάσεις: από 3 Μαρτίου έως 3 Φεβρουαρίου- Σάββατο στις 19:00

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

*απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση : 6945213738

Χώρος: Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, Αθήνα