[Κάλεσμα συμμετοχής]: Break the Beat 2025

Κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης Break the Beat 2025 – Berlin, Germany
Το «Break the Beat» είναι το νέο πρόγραμμα της Fabrica Athens σε συνεργασία με τον γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt και τη χορευτική κοινότητα COME2GETHER Dance Project. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί 24 με 31 Ιανουαρίου 2025 στο Βερολίνο.

Πρόκειται για μια εκπαίδευση νέων ατόμων που στηρίζεται στη χορευτική τέχνη της hip hop, στο κοινωνικό της χαρακτήρα, στη πολιτιστική ανταλλαγή και στο θεσμό των dance battles. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του θα πραγματοποιηθούν πέντε τρίωρα εργαστήρια χορού, ελεύθερες προπονήσεις των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένα σημεία συνάντησης και ένα dance battle.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά 22 – 30 Νοεμβρίου 2024 στην Αθήνα στο Θέατρο Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών.

Σκοπός των εργαστηρίων χορού

Τα εργαστήρια του Break the Beat έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για το dance battle. Προσφέρουν καθοδήγηση και τεχνικές που βοηθούν τους συμμετέχοντες να μάθουν και να κατακτήσουν διαφορετικά στυλ χορού, ενισχύοντας τη συνολική τους απόδοση. Οι χορευτές θα αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες και θα επεκτείνουν το χορευτικό τους ρεπερτόριο, διασφαλίζοντας ότι είναι καλά εξοπλισμένοι για τον διαγωνισμό. Ακόμη, στο πλαίσιο των εργαστηρίων και των ελεύθερων συναντήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν, να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν με ολόκληρη την ομάδα.

Οφέλη για τους συμμετέχοντες

Ο χορός της hip hop και το Dance Battle προωθεί τη πολιτιστική ανταλλαγή επιτρέποντας σε συμμετέχοντες από διαφορετικά υπόβαθρα να μοιραστούν και να παρουσιάσουν τη μοναδική τους χορευτική – κινησιολογική ταυτότητα. Αυτό ενισχύει τη συνεργασία και τον σεβασμό μεταξύ των συμμετεχόντων – χορευτών, παρέχοντας μια πλατφόρμα να εκφράσουν την προσωπικότητα και τη δημιουργικότητά τους.

Κοινοτικός αντίκτυπος

Η εκδήλωση ενισχύει τους δεσμούς της κοινότητας φέρνοντας κοντά άτομα από διάφορους πολιτισμούς, γειτονιές και χώρες. Προωθεί τη συμμετοχή και την κατανόηση μέσω κοινών εμπειριών, εμπνέοντας τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα τους νέους να ασχοληθούν με τις τέχνες και το πολιτισμό και να οικοδομήσουν γερές φιλίες.

Το Dance Battle είναι μια δυναμική εκδήλωση όπου οι χορευτές επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους σε διάφορα στυλ. Οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι, φέρνοντας ενέργεια, δημιουργικότητα και τις μοναδικές τους χορευτικές εκφράσεις. Αυτές οι μάχες δεν αναδεικνύουν μόνο ταλέντο αλλά ενθαρρύνουν επίσης την προσωπική έκφραση, την αυτοπεποίθηση και τον συναγωνισμό μεταξύ των χορευτών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 29 ετών, ανεξαρτήτου προηγούμενης εμπειρίας. Η συμμετοχή στα εργαστήρια του προγράμματος, η διαμονή, η διατροφή και η μετακίνηση από και προς Βερολίνο είναι δωρεάν με συμβολικό κόστος συμμετοχής 40€.

Δηλώσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση be.with.fabricart@gmail.com , η οποία να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Θέμα: ΒΤΒ 2025
  • Σώμα email: ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση
  • Συνημμένα αρχεία σε μορφή pdf: Βιογραφικό Σημείωμα και Λόγο που επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα, Φωτογραφία Πορτραίτο

Δεκτές θα γίνονται μόνο οι αιτήσεις που θα περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω και θα αποσταλούν εμπρόθεσμα (Προθεσμία – Deadline για την αποστολή των αιτήσεων: Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 στις 23:59.)

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/-ες που θα αποστείλουν αίτηση θα λάβουν απάντηση μέχρι 19 Ιανουαρίου 2025 σχετικά με τη συμμετοχή τους, ανεξαρτήτου συνεργασίας ή όχι στο παρόν πρόγραμμα.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Τίτλος προγράμματος: Break the Beat 2025
Διοργανωτές: Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, Mostar Friedensprojekt, Come2gether Dance Project Πότε: 24/01/2025 – 31/01/2025
Που: Βερολίνο (Βραδεμβούργο, Γερμανία)
Κόστος συμμετοχής: 40€
Προθεσμία αποστολής αιτήσεων: 16/01/2025
Πληροφορίες: 0030 694 940 94 74 (μόνο τηλεφωνικά, 13:00 – 17:00)

Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών 2025

Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών 2025
Tρίμηνο εργαστήριο “Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών” με εισηγητή τον Φάνη Κατέχο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τη Fabrica Athens.

Το εργαστήριο «Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών» αφορά την διάπλαση εκπαιδευτών μέσω της θεατρικής πρακτικής «Θέατρο της Έρευνας» του Φάνη Κατέχου. Πρόκειται για μια σειρά βιομαθημάτων κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες δημιουργούν τη προσωπική τους εργαλειοθήκη και κατ’ επέκταση το δικό τους σύστημα για να οδηγήσουν και να εργαστούν με ένα σύνολο ανθρώπων μέσω της θεατρικής διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκπαίδευση θεατρικών εκπαιδευτών οι ασκούμενοι:
  • Γνωρίζουν και εξασκούνται σε γνωστές θεατρικές μεθόδους και τεχνικές (τεχνικές των Jerzy GrotowskiOdin TeatretTadashi SuzukiSusan Batsonτεχνικές μιμικήςθεατρικού clown και θεάτρου Noh), σε πρακτικές και τεχνικές που βρίσκουν εφαρμογή στο θέατρο (ακροβατικά εδάφους, yoga, qigong, juggling – χειρισμός αντικειμένων επιδεξιότητας), αλλά και σε τεχνικές του Θεάτρου της Έρευνας.
  • Συζητούν και διαμορφώνουν τον Δεοντολογικό Κώδικα που χρειάζεται να ακολουθούν ως εκπαιδευτές και που χρειάζεται να διέπει τη μαθησιακή εμπειρία.
  • Μέσα από πρακτικά και θεωρητικά ερεθίσματα και οδηγίες, μαθαίνουν να οργανώνουν και να εφαρμόζουν την προσλαμβάνουσα γνώση της εκπαίδευσης τους.
  • Μαθαίνουν τις μεταβλητές που καθορίζουν το σύστημά τους (χρόνος, χώρος, πλήθος, πολυπολιτισμικότητα, φύλο, σωματική, συναισθηματική και νοητική κατάσταση κ.α.) και το πως να είναι ευέλικτοι και να το προσαρμόζουν στις εκάστοτε συνθήκες.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, performer, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σπουδαστές θεατρικών σχολών, ανώτερων επαγγελματικών σχολών και σχολών παραστατικών τεχνών, κοινωνικούς λειτουργούς, σπουδαστές και επαγγελματίες των θετικών και θεωρητικών επιστημών που επιθυμούν να εφαρμόσουν τη θεατρική διαδικασία στον κλάδο τους.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια πολυδιάστατη οπτική του θεάτρου και να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δημιουργήσουν την προσωπική πρακτική – μέθοδο με βάση το θέατρο που θα εφαρμόζουν αποτελεσματικά στις ομάδες με τις οποίες εργάζονται:

  • Θεατρικές ομάδες
  • Σπουδαστές θεάτρου, χορού και άλλων παραστατικών τεχνών
  • Σπουδαστές των θεωρητικών και θετικών επιστημών
  • Παιδιά και Νέοι
  • Άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Μετανάστες
  • Πρόσφυγες
  • Ομάδες σε κοινωνικές δομές (π.χ. φυλακές, ψυχιατρεία κ.α.), δομές υγείας (π.χ. νοσοκομεία), επαγγελματικές δομές (π.χ. εταιρείες) κ.ο.κ.

Οι συμμετέχοντες του τρίμηνου εργαστηρίου θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο ΡΕΚΤΙΦΙΕ  – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών κάθε Πέμπτη 17:00 με 20:00 από 6 Φεβρουαρίου 2025 έως 1 Μαίου 2025 (θα υπάρξει 1 εβδομάδα κενό λόγω Πάσχα: 14 με 20 Απριλίου 2025).

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση theater@fabricaathens.gr, στέλνοντας  τα παρακάτω στοιχεία:

  1. Θέμα email: ΕΘΕ 2025
  2. Σώμα email: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και email επικοινωνίας
  3. Συνημμένα αρχεία (pdf):
  • Βιογραφικό
  • Λόγο που θέλετε να συμμετάσχετε
  • Φωτογραφία πορτρέτο

Το κόστος συμμετοχής μέχρι 16 Ιανουαρίου 2025 είναι 150 ευρώ (earlybird). Μετά την παραπάνω ημερομηνία η τιμή είναι 180 ευρώ.

Πληροφορίες

Μάθημα: Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών, Φάνης Κατέχος
Που: ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών
Πότε: Κάθε Πέμπτη, 17:00-20:00 (Από 6/2/2025-1/5/2025)
Κόστος: Earlybirb έως 16/1/2025 – 150 ευρώ, μετά τη παραπάνω ημερομηνία – 180 ευρώ
Πληροφορίες: +30 6973597570 (τηλεφωνικά)
Δηλώσεις συμμετοχής: theater@fabricaathens.gr

[Κοινωνικές Δράσεις]: Dog Tags – Παράσταση στο ΚΑΤΚΕΘ

Dog Tags – Παράσταση στο ΚΑΤΚΕΘ (Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θήβας)
Το Dog Tags είναι η νέα παράσταση των συμμετεχόντων του Εργαστηρίου Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων με βάση το Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Στάθη Γράψα και σε παραγωγή της Fabrica Athens. Η παράσταση αποτελεί μέρος του προγράμματος ALL HANDS ON STAGE, χρηματοδοτούμενο από το CREATIVE EUROPE.

 

Το Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης Κρατουμένων (ΕΠΑΚ) υλοποιείται στο ΚΑΤΚΕΘ από το 2018.

Η πρώτη παράσταση με τίτλο Το Πέρασμα (2018), ήταν μια παράσταση με δια-δραστικό κλείσιμο, που οι περισσότεροι θεατές βρέθηκαν πάνω στην σκηνή, αγκαλιασμένοι με τους συμμετέχοντες.

Η δεύτερη παράσταση, Κοινή αφετηρία (2019), ήταν μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, που η αντίστοιχη ομάδα του Ειδικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Νέων Αυλώνα (ΕΣΚΝΑ) ταξίδεψε και συνεργάστηκε με την ομάδα του ΚΑΤΚΕΘ σε μία βιωματική παράσταση που έφερνε τις δύο γενιές αντιμέτωπες με τις επιλογές τους.

Η τρίτη παράσταση,  Μέσα Στην Ελευθερία του Έξω… Εκ των Έσω  (2023), ήταν ένα στοίχημα για τον Βασίλη, μέλος της αρχικής ομάδας που ξεκίνησε την δουλειά αυτή το 2021 πριν την καραντίνα του Covid. Δύο χρόνια μετά, τόλμησε να τελειώσει την παράσταση μόνος του, εκεί που αρχικά ήταν ομάδα εννέα ατόμων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

  • Τον Διευθυντή του ΚΑΤΚΕΘ κο Γιάννη Τσάπαλη, την Κοινωνική Λειτουργό, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων του Κέντρου κα Μαρία Κολιονίκα, τα μέλη της Θεραπευτικής Ομάδας (ΘΟΚ), τον Αρχιφύλακα του ΚΑΤΚΕΘ κο Θ. Μπακλαβά καθώς και όλο το προσωπικό του ΚΑΤΚΕΘ για την άψογη συνεργασία.
  • Το Βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου για τα κουστούμια.
  • Τους συνεργάτες του ΕΠΑΚ Νίκο Ουλκέρογλου και την Ευφροσύνη Θεοδοσίου.
  • Την Χαραλαμπία Κ., μέλους του ΕΠΑΚ και απόφοιτης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας, που φιλοτέχνησε το σκίτσο του εξωφύλλου.
Λίγα λόγια για τη παράσταση από τον σκηνοθέτη

Μια ομάδα ανδρών ξεπροβάλλει από διάφορα σημεία στα χωράφια. Μοιάζουν σαν εξορισμένοι, διωγμένοι, κυνηγημένοι από τον τόπο τους. Εισβάλλουν στην αίθουσα. Ο χώρος τους θυμίζει κάτι. Δεν νιώθουν απειλή, αλλά ούτε οικεία.

Θα αντιμετωπίσουν τις αλήθειες της ζωής τους. Προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα για να βγουν από την θέση που τους εγκλωβίζει. Η προσπάθεια που χρειάζεται μεγάλη. Το θάρρος επίσης. Μόνο η συμφιλίωση με το παρελθόν θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν μπροστά. Η αποδοχή του εαυτού τους είναι η αφετηρία για να αποδεχτούν και τους άλλους. Η ζωή τους είναι γεμάτη από συναντήσεις με πρόσωπα που τους έχουν στιγματίσει. Πρόσωπα που αγαπούν, που νιώθουν κοντά τους, που τους στηρίζουν. Πρόσωπα που πλήγωσαν, που πρόδωσαν και αυτούς για τους οποίους αδιαφόρησαν.

Στην εποχή μας παρατηρείται καταμέτρηση παράπλευρων απωλειών σε πολέμους. Τα νούμερα γίνονται σιωπηλά αποδεκτά. Στην παράσταση, οι ταυτότητες ή αλλιώς DOG TAGS  δεν είναι για αυτούς που φέρουν όπλο ή βρίσκονται απέναντι στον «εχθρό», αλλά για αυτούς που μάχονται καθημερινά για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια τους.

Τα μέλη της ομάδας παίρνουν μια χούφτα ταυτότητες  και τις επεξεργάζονται. Φέρνουν στη μνήμη τα δικά τους πρόσωπα. Η διάδραση της ομάδας με το κοινό  συμβολίζει την γέφυρα της φυλακής με την κοινωνία και τη συνείδηση που πρέπει να έχουμε ο ένας για τον άλλον, ακόμα και αν είναι ξένος.

Στάθης Γράψας, 2024

 

Συντελεστές

Συμμετέχουν: Στέφανος, Αποστόλης,  Αλέξανδρος, Younas, Gilmaz, Μιχάλης, Sergio, Παναγιώτης, Στρατής, Μιλτιάδης & Βασίλης Παπαχατζής

Τιμητική συμβολή: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Σκηνοθεσία: Στάθης Γράψας

Πρωτότυπη Μουσική: Σάββας Τσιλιγκιρίδης

Φωτισμοί: Νίκος Νίκου

Επιμέλεια κουστουμιών: Ευδοκία Χλουβεράκη

Επιμέλεια ήχου: Αποστόλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Μάζη και Μιλτιάδης

Βοηθοί σκηνής: Βαγγέλης και Στέφανος

Παραγωγή: Fabrica Athens

 

Πληροφορίες

Που: Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ)

Πότε: 3Ο Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2024

Ώρα έναρξης: 12:00

Κρατήσεις: Η παρακολούθηση γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης

[Κάλεσμα συμμετοχής]: Break the Beat 2024

Κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης «Break the Beat».
Το «Break the Beat» είναι το νέο πρόγραμμα της Fabrica Athens σε συνεργασία με τον γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt και τη χορευτική κοινότητα COME2GETHER Dance Project. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί 22 με 30 Νοεμβρίου 2024 στο ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών.

Πρόκειται για μια εκπαίδευση εργαζομένων με τη νεολαία (youth workers) και νέων ατόμων που στηρίζεται στη χορευτική τέχνη της hip hop, στο κοινωνικό της χαρακτήρα, στη πολιτιστική ανταλλαγή και στο θεσμό των dance battles. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του θα πραγματοποιηθούν πέντε τρίωρα εργαστήρια χορού, ελεύθερες προπονήσεις των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένα σημεία συνάντησης και ένα dance battle.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε youth workers, χορευτές/-τριες, performer, δασκάλους/-ες χορού ή άλλων παραστατικών τεχνών, εκπαιδευτικούς και σε άτομα που τους ενδιαφέρει να γνωρίσουν εμπειρικά την hip hop κουλτούρα και τον χορό της hip hop ανεξαρτήτου προηγούμενης εμπειρίας.

Σκοπός των εργαστηρίων χορού

Τα εργαστήρια του Break the Beat έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάσουν τους συμμετέχοντες για το dance battle. Προσφέρουν καθοδήγηση και τεχνικές που βοηθούν τους συμμετέχοντες να μάθουν και να κατακτήσουν διαφορετικά στυλ χορού, ενισχύοντας τη συνολική τους απόδοση. Οι χορευτές θα αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες και θα επεκτείνουν το χορευτικό τους ρεπερτόριο, διασφαλίζοντας ότι είναι καλά εξοπλισμένοι για τον διαγωνισμό. Ακόμη, στο πλαίσιο των εργαστηρίων και των ελεύθερων συναντήσεων θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν, να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν με ολόκληρη την ομάδα.

Οφέλη για τους συμμετέχοντες και τους νέους

Ο χορός της hip hop και το Dance Battle προωθεί τη πολιτιστική ανταλλαγή επιτρέποντας σε συμμετέχοντες από διαφορετικά υπόβαθρα να μοιραστούν και να παρουσιάσουν τη μοναδική τους χορευτική – κινησιολογική ταυτότητα. Αυτό ενισχύει τη συνεργασία και τον σεβασμό μεταξύ των συμμετεχόντων – χορευτών, παρέχοντας μια πλατφόρμα να εκφράσουν την προσωπικότητα και τη δημιουργικότητά τους.

Κοινοτικός αντίκτυπος

Η εκδήλωση ενισχύει τους δεσμούς της κοινότητας φέρνοντας κοντά άτομα από διάφορους πολιτισμούς, γειτονιές και χώρες. Προωθεί τη συμμετοχή και την κατανόηση μέσω κοινών εμπειριών, εμπνέοντας τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα τους νέους να ασχοληθούν με τις τέχνες και το πολιτισμό και να οικοδομήσουν γερές φιλίες.

Το Dance Battle είναι μια δυναμική εκδήλωση όπου οι χορευτές επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους σε διάφορα στυλ. Οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι, φέρνοντας ενέργεια, δημιουργικότητα και τις μοναδικές τους χορευτικές εκφράσεις. Αυτές οι μάχες δεν αναδεικνύουν μόνο ταλέντο αλλά ενθαρρύνουν επίσης την προσωπική έκφραση, την αυτοπεποίθηση και τον συναγωνισμό μεταξύ των χορευτών.

Εισηγητές & Κριτές του Dance Battle

BENJI (GER): Popping

NATASSA ARAMPATZI (GRC): Body control & Floor Acrobatics

SANG (GER): Freestyle & Musicality

ANITA + ERICK (GER): Afro-WOMAN & MAN Power

BASE (GER): Hip-Hop foundation

Δηλώσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση theater@fabricaathens.gr, η οποία να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Θέμα: ΒΤΒ 2024
  • Σώμα email: ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση
  • Συνημμένα αρχεία σε μορφή pdf: Βιογραφικό Σημείωμα και Λόγο που επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα
  • Φωτογραφία Πορτραίτο

Δεκτές θα γίνονται μόνο οι αιτήσεις που θα περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω και θα αποσταλούν εμπρόθεσμα (Προθεσμία – Deadline για την αποστολή των αιτήσεων: Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 στις 23:59.)

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/-ες που θα αποστείλουν αίτηση θα λάβουν απάντηση μέχρι 19 Νοεμβρίου 2024 σχετικά με τη συμμετοχή τους, ανεξαρτήτου συνεργασίας ή όχι στο παρόν πρόγραμμα.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Τίτλος προγράμματος: Break the Beat 2024
Είδος προγράμματος: Εκπαίδευση Εργαζομένων με τη Νεολαία & Νέων
Διοργανωτές: Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, Mostar Friedensprojekt, Come2gether Dance Project
Πότε: 22/11/2024 – 30/11/2024
Που: Αθήνα (Αττική, Ελλάδα)
Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ
Προθεσμία αποστολής αιτήσεων: 17/11/2024
Πληροφορίες: 0030 694 940 94 74 (μόνο τηλεφωνικά, 13:00 – 17:00)

Θέατρο της Έρευνας – Theatre of Research 2024 – 2025



Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το ετήσιο εργαστήριο Θέατρο της Έρευνας με τον Φάνη Κατέχο.
Το ετήσιο εργαστήριο Θέατρο της Έρευνας συνεχίζει τη πορεία του για 12η συνεχόμενη χρονιά στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα. Βελτιωμένο και ανανεωμένο όπως κάθε χρόνο, έχει ως αντικείμενο τού την κατάρτιση και επιμόρφωση καλλιτεχνών –performerστην Θεατρική Έρευνα, Δημιουργία και Εκπαίδευση.
Περιεχόμενο & Στόχοι Εργαστηρίου:

Στον ετήσιο κύκλο μαθημάτων «Θέατρο της Έρευνας» με εισηγητή τον Φάνη Κατέχο (Fabrica Athens) οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν ως «Διαστατοί Ηθοποιοί / Καλλιτέχνες» (Dimensional Performers), δηλαδή performer, οι οποίοι:

  • Αυτό-διαχειρίζονται την τέχνη τους
    Μαθαίνουν πως να ερευνούν, να είναι ανεξάρτητοι δημιουργοί και εκπαιδευτές (trainer) παραστατικών τεχνών, αλλά και πως να είναι αποδοτικοί με την παρουσία τους μέσα σε μια ομάδα και στα χέρια ενός άλλου δημιουργού
  • Έχουν πολυδιάστατη οπτική των παραστατικών τεχνών και είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να ελίσσονται με ποικίλους ερμηνευτικούς τρόπους
    Λαμβάνουν μια σφαιρική θεατρική εκπαίδευση και πολλαπλά ερεθίσματα με σκοπό να επιλέξουν την δική τους ειδίκευσή στις παραστατικές τέχνες. Γνωρίζουν πρακτικά και θεωρητικά το σωματικό θέατρο (physical theater), το θέατρο της επινόησης (devised theater), το θέατρο δρόμου (street theatre), τη παράσταση σε δημόσιο χώρο (site specific performance) και το θέατρο ως κοινωνικό και ανθρωπολογικό εργαλείο (social theater).

Κατά την διάρκεια των 3 τριμήνων του ετήσιου θεατρικού εργαστηρίου, οι ασκούμενοι θα εκπαιδευτούν πάνω σε παγκοσμίως γνωστές μεθόδους και τεχνικές σωματικού θεάτρου (physical theater), αλλά και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα από το ίδιο το μονοπάτι του Θεάτρου της Έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τεχνικές σωματικού Θεάτρου του Jerzy Grotowski και του Odin Teatret, τα ακροβατικά εδάφους, τη πρακτική της yoga και του qigong, τεχνικές μιμικής και θεατρικού clown, καθώς και τεχνικές υποκριτικής της Susan Batson.

Πιο αναλυτικά ανά διδακτικό τρίμηνο:

Οκτώβριος ǀ Νοέμβριος ǀ Δεκέμβριος

«Κατάδυση»

Στο 1ο τρίμηνο οι συμμετέχοντες:

  • Επαναπροσδιορίζουν την παρουσία τους στο εδώ και τώρα.
  • Ανακαλύπτουν τα εργαλεία που διαθέτουν ως performer / ερμηνευτές (σώμα, νους και συναίσθημα).
  • Επεκτείνουν τα όρια της σωματικής και νοητικής τους αντοχής και μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ενέργεια σε ποικίλες σωματικές πράξεις.
  • Εντοπίζουν τις ορατές και αόρατες μάσκες τους και εργάζονται στο να φέρουν τον εαυτό τους στο «σημείο μηδέν» ή «λευκό πανί», όπου όλα καταγράφονται από την αρχή.
  • Εργάζονται εντατικά με το κέντρο του σώματος για την διεύρυνση της συνειδητότητας στην κίνηση και την απελευθέρωση της αναπνοής.

Ιανουάριος ǀ Φεβρουάριος ǀ Μάρτιος

«Αλαλαγμός»

Κατά το 2ο τρίμηνο,

  • Γίνεται εισήγηση των συμμετεχόντων στη σχέση του σώματος με τον ήχο που αυτό παράγει (σωματοποιημένος ήχος).
  • Οι ασκούμενοι ανακαλύπτουν τον φυσικό – πρωτόγονό τους ήχο και εργάζονται στην ενδυνάμωση του αναπνευστικού συστήματος και των σωματικών τους ηχείων.
  • Δημιουργούνται αδιάσπαστοι δεσμοί του ατόμου με το σύνολο και δημιουργούν εκ νέου σχέσεις με τον περιβάλλοντα χώρο και τα αντικείμενα / σώματα που περιλαμβάνει.

Απρίλιος ǀ Μάιος ǀ Ιούνιος

«Παραγωγή»

Στο τελευταίο τρίμηνο του εργαστηρίου οι ασκούμενοι:

  • Οργανώνουν το πρακτικό και θεωρητικό υλικό που έχουν συλλέξει και έχει παραχθεί από τους ίδιους.
  • Δημιουργούν το προσωπικό τους training, το οποίο καλούνται να μοιραστούν με την ομάδα.
  • Παρουσιάζουν το παραστατικό υλικό που έχουν δημιουργήσει μέσα σε μια σκηνοθετημένη σύνθεση.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν με προτεραιότητα μια σειρά σεμιναρίων, προγραμμάτων και εκπαιδεύσεων που θα πραγματοποιήσει η ομάδα της Fabrica Athens τη περίοδο 2024 – 2025. Η παρακολούθηση αυτών θα λειτουργήσει θετικά στην πιο άμεση και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των συμμετεχόντων. Αναλυτικότερα, μέσα στη χρονιά θα υλοποιηθούν:

  • Ετήσιο εργαστήριο Θέατρο της Έρευνας
  • Εκπαίδευση Ξυλοπόδαρων, Ακροβατικών (εδάφους και εναέριων), Χειρισμού αντικειμένων (object manipulation)
  • Προγράμματα Θεατρικής Εκπαίδευσης Νέων
  • Επίσκεψη σε προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης σε σωφρονιστικά ιδρύματα
  • Σεμινάρια (Workshops) και παραστάσεις ποικίλης ύλης
Σε ποιους απευθύνεται:

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε επαγγελματίες καλλιτέχνες (performer, ηθοποιούς, χορευτές, κ.α.), σπουδαστές παραστατικών και άλλων τεχνών, αλλά και σε ανθρώπους με μικρότερη εμπειρία στις (παραστατικές) τέχνες, που έχουν την διάθεση και τη διαθεσιμότητα να εργαστούν σε μια δυναμική ομάδα με άξονα το θέατρο.

Βεβαίωση Παρακολούθησης:

Με το τέλος του εργαστηριακού κύκλου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν επίσημη Βεβαίωση Παρακολούθησης από τον Θεατρικό Οργανισμό της Fabrica Athens.

Τέλος, παρότι το ετήσιο εργαστήριο «Θέατρο της Έρευνας» είναι αυτοτελές, οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται να συνεχίσουν την φοίτησή τους στο «Πρόγραμμα Θεατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης» της Fabrica Athens, το οποίο διαρκεί ένα ή δύο χρόνια επιπλέον. Σε αυτό οι εκπαιδευόμενοι συνεχίζουν τον 2ο χρόνο εμβαθύνοντας στον «Αλαλαγμό – Μέρος Β’». Ταυτόχρονα, δημιουργούν μια ομαδική παράσταση (ensemble performance) και στηριζόμενοι στην αλληλοδιδακτική μέθοδο, εκπαιδεύονται στο να διδάσκουν νεότερους εκπαιδευόμενους. Στο 3ο έτος γίνεται ξεχωριστή εργασία με τον κάθε ασκούμενο για τη δημιουργία μιας solo performance.

Εγγραφές:

Για την εγγραφή τους οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να αποστείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση theater@fabricaathens.gr με θέμα «Θέατρο της Έρευνας», το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Βιογραφικό
  • Φωτογραφία Πορταίτο
  • Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, email)
Πληροφορίες

Μάθημα: Θέατρο της Έρευνας – Theater of Research, Φάνης Κατέχος
Που: Τεχνοχώρος Φάμπρικα και ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών
Πότε: Κάθε Πέμπτη, 16:30 – 19:30
(Το αναρτημένο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την ομάδα της Fabrica Athens για τις ώρες των τμημάτων, καθώς θα διαμορφωθούν με βάση τις δικές τους ανάγκες και θα μπορεί να κυμανθεί από πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές. Το τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι κλειστά και η διαμόρφωσή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι αρχές Νοεμβρίου. )
Κόστος: Για πακέτα και πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία
Κρατήσεις Θέσεων, Πληροφορίες: +30 6973597570 (τηλεφωνικά)
Εγγραφές: researchtheater@gmail.com

Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών 2024-2025

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για την Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών

Η Πολυ-δραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens συνεχίζει για τρίτη χρονιά ένα πλήρες Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Θεατρικών Εκπαιδευτών.

Περιεχόμενο και στόχοι του προγράμματος

Πρόκειται για μια σειρά βιομαθημάτων με εισηγητή των Φάνη Κατέχο κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες δημιουργούν τη προσωπική τους εργαλειοθήκη και κατ’ επέκταση το δικό τους σύστημα για να εργαστούν με ένα σύνολο ανθρώπων και να το οδηγήσουν μέσω της θεατρικής διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκπαίδευση θεατρικών εκπαιδευτών οι συμμετέχοντες:

  • Γνωρίζουν και εξασκούνται σε γνωστές θεατρικές μεθόδους και τεχνικές (τεχνικές των Jerzy Grotowski, Odin Teatret, Tadashi Suzuki, Susan Batson, τεχνικές μιμικής, θεατρικού clown και θεάτρου Noh), σε πρακτικές και τεχνικές που βρίσκουν εφαρμογή στο θέατρο (ακροβατικά εδάφους, yoga, qigong, juggling – χειρισμός αντικειμένων επιδεξιότητας), αλλά και σε τεχνικές του Θεάτρου της Έρευνας.
  • Συζητούν και διαμορφώνουν τον Δεοντολογικό Κώδικα που χρειάζεται να ακολουθούν ως εκπαιδευτές και που χρειάζεται να διέπει τη μαθησιακή εμπειρία.
  • Μέσα από πρακτικά και θεωρητικά ερεθίσματα και οδηγίες, μαθαίνουν να οργανώνουν και να εφαρμόζουν την προσλαμβάνουσα γνώση της εκπαίδευσης τους.
  • Μαθαίνουν τις μεταβλητές που καθορίζουν το σύστημά τους (χρόνος, χώρος, πλήθος, πολυπολιτισμικότητα, φύλο, σωματική, συναισθηματική και νοητική κατάσταση κ.α.) και το πως να είναι ευέλικτοι και να το προσαρμόζουν στις εκάστοτε συνθήκες.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, performer, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σπουδαστές θεατρικών σχολών, ανώτερων επαγγελματικών σχολών και σχολών παραστατικών τεχνών, κοινωνικούς λειτουργούς, σπουδαστές και επαγγελματίες των θετικών και θεωρητικών επιστημών που επιθυμούν να εφαρμόσουν τη θεατρική διαδικασία στον κλάδο τους.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια πολυδιάστατη οπτική του θεάτρου και να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δημιουργήσουν την προσωπική πρακτική – μέθοδο με βάση το θέατρο που θα εφαρμόζουν αποτελεσματικά στις ομάδες με τις οποίες εργάζονται:

• Θεατρικές ομάδες
• Σπουδαστές θεάτρου, χορού και άλλων παραστατικών τεχνών
• Σπουδαστές των θεωρητικών και θετικών επιστημών
• Παιδιά και Νέοι
• Άτομα με ειδικές ανάγκες
• Μετανάστες
• Πρόσφυγες
• Ομάδες σε κοινωνικές δομές (π.χ. φυλακές, ψυχιατρεία κ.α.), δομές υγείας (π.χ. νοσοκομεία), επαγγελματικές δομές (π.χ. εταιρείες) κ.ο.κ.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν με προτεραιότητα μια σειρά σεμιναρίων, προγραμμάτων και εκπαιδεύσεων που θα πραγματοποιήσει η ομάδα της Fabrica Athens τη περίοδο 2024 – 2025. Η παρακολούθηση αυτών θα λειτουργήσει θετικά στην πιο άμεση και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των συμμετεχόντων.

Αναλυτικότερα, μέσα στη χρονιά θα υλοποιηθούν:

• Ετήσιο εργαστήριο Θέατρο της Έρευνας
• Εκπαίδευση Ξυλοπόδαρων, Ακροβατικών (εδάφους και εναέριων), Χειρισμού αντικειμένων (object manipulation)
• Προγράμματα Θεατρικής Εκπαίδευσης Νέων
• Επίσκεψη σε προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης σε σωφρονιστικά ιδρύματα
• Σεμινάρια (Workshops) και παραστάσεις ποικίλης ύλης

Εγγραφές

Για την εγγραφή τους οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να αποστείλουν email στην ηλεκτρονική διεύθυνση researchtheater@gmail.com με θέμα «Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών», το οποίο να περιλαμβάνει:

• Βιογραφικό
• Φωτογραφία Πορταίτο
• Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, email)

Πληροφορίες

Μάθημα: Εκπαίδευση Θεατρικών Εκπαιδευτών – Training for Theater Trainers, Φάνης Κατέχος
Που: Τεχνοχώρος Φάμπρικα και ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών
Πότε: Κάθε Παρασκευή, 16:30 – 19:30

(Το αναρτημένο πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την ομάδα της Fabrica Athens για τις ώρες των τμημάτων, καθώς θα διαμορφωθούν με βάση τις δικές τους ανάγκες και θα μπορεί να κυμανθεί από πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές. Το τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι κλειστά και η διαμόρφωσή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι αρχές Νοεμβρίου. )

Κόστος: Για πακέτα και πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία
Κρατήσεις Θέσεων, Πληροφορίες: +30 6973597570 (τηλεφωνικά)
Εγγραφές: theater@fabricaathens.gr

Μάθημα Moving with a Stick – Fabrica Lab 2024 -2025

Μαθήματα σύνθετης κίνησης & object manipulation με τη Νατάσσα Αραμπατζή
Έχετε καβαλήσει ποτέ καλάμι; Έχετε χορέψει με τη σφουγγαρίστρα σας κάνοντας δουλειές; Έχετε ζηλέψει τον Βόγλη με τη γκλίτσα και τα μύγδαλα ή τον Harry Potter; Αν ναι, αυτό το μάθημα είναι για σας. Αν όχι, τώρα έχετε την ευκαιρία να το κάνετε και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας.

  • Θα χρησιμοποιήσουμε το γνωστό σε όλους μας σκουπόξυλο σε μια ακολουθία ασκήσεων που τοποθετούν το σώμα σε διαφορετικές θέσεις και φόρμες. 
  • Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο το αντικείμενο για να αλλάζουμε θέσεις στο σώμα και στο χώρο.
  • Θα πειραματιστούμε με την φυσική κίνηση και τις ιδιαιτερότητες που έχει ένα ξύλινο κοντάρι. 

Πώς αλλάζει η κίνηση και η στάση του σώματος λόγω του αντικειμένου; Πώς μπορώ να ελέγξω και να χρησιμοποιήσω τις ιδιότητές για να διευκολύνω ή να αλλάξω την ποιότητα και τη μορφή της κίνησής μου; Πώς διαχωρίζει και διαμορφώνει τον χώρο στον οποίο κινούμαι;

Το μάθημα συνδυάζει τεχνικές σύγχρονου χορού, πολεμικών τεχνών, χειρισμό αντικειμένου και είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα.
https://www.youtube.com/watch?v=I0Hrsbg4Z54

Πληροφορίες

Μάθημα: Moving with a Stick – Fabrica Athens, Νατάσσα Αραμπατζή
Διάρκεια: 90’
Πότε: Κάθε Τετάρτη 17:00-18:30 (από 8/10/2024)
Που: Τεχνοχώρος Φάμπρικα | STAGE 
Πληροφορίες/Κρατήσεις: Τηλέφωνο: +30 6983188790, Εmail: naspell.aniline@gmail.com

Μάθημα Static Trapeze

Στο static trapeze (ακροβατικής κούνιας) με τη Νατάσσα Αραμπατζή θα γνωριστούμε και θα παίξουμε με την ακροβατική κούνια. Το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων γίνεται ο παρτενέρ μας για μια μοναδική εμπειρία στον αέρα!
Θα μάθουμε να κινούμαστε στον κάθετο άξονα της κούνιας και να αιωρούμαστε αλλάζοντας θέσεις πάνω και σε σχέση μαζί της. 

Στα πρώτα στάδια θα μάθουμε:

  • Να ανεβαίνουμε με διάφορους τρόπους στην κούνια 
  • Να συνηθίσουμε την ανάποδη κατακόρυφη θέση 
  • Να ξεπεράσουμε το φόβο του ύψους και της πτώσης 
  • Βασικές θέσεις (πόζες) πάνω στην κούνια που θα αποτελέσει ένα πρώτο “λεξιλόγιο” για τη δημιουργία μικρών ακολουθιών (ροές)
  • Βασικές κινήσεις αλλαγών – έκπληξη (τρικ) που θα μας βοηθήσουν στις μεταβάσεις από θέση σε θέση 
  • Να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο – ξεχωριστά για κάθε σώμα – τρόπος για να γίνονται όλα τα παραπάνω πιο εύκολα 

Στη συνέχεια της χρονιάς:

  • Θα συνεχίσουμε με την εκμάθηση νέου “λεξιλογίου” και τρικ
  • Θα αυξήσουμε την πολυπλοκότητα των ροών
  • Θα κάνουμε εισαγωγή σε πτώσεις πάνω στην κούνια και από την κούνια 
  • Θα πειραματιστούμε στην αιώρηση (swing) και στην περιστροφή (spin) στην κούνια 

Στο τέλος της χρονιάς θα δουλέψουμε πάνω στον προσωπικό αυτοσχεδιασμό με την κούνια, χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω εργαλεία. Στόχος είναι κάθε άτομο να δημιουργήσει μια μικρή ροή (όσο κρατάει το μουσικό κομμάτι επιλογής του) και να δουλέψει πάνω σε αυτήν στις μικρές τις λεπτομέρειες και στην καθαρότητά της.

Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα.

Πληροφορίες

Μάθημα: STATIC TRAPEZE – Ακροβατική κούνια
Διάρκεια: 90′
Πότε: Κάθε Κυριακή 16:00-17:30 (από 3/11/2024)
Που: Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών 
Πληροφορίες/Κρατήσεις: Τηλέφωνο. +30 6983188790, Εmail: naspell.aniline@gmail.com

[Κάλεσμα Συμμετοχής]: Handmade and Recycled Theatre 2024

Κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Handmade and Recycled Theatre από την Fabrica Athens.

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens σε συνεργασία με τον Γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt προσκαλεί νέους και νέες από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν στην Θεατρική Εκπαίδευση Νέων «Hanmade and Recycled Theatre» στην Αθήνα από 18 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Ιστορική αναδρομή της Θεατρικής Εκπαίδευσης Νέων «Handmade and Recycled Theatre»

Το πρόγραμμα Θεατρικής Εκπαίδευσης Νέων «Human Mosaic» αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της Θεατρικής Ανταλλαγής Νέων «In and Out» που υλοποιούν οι δύο οργανισμοί από το 2016 με συναντήσεις – ανταλλαγές νέων σε δύο από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης, το Βερολίνο και την Αθήνα. Στα οκτώ συνεχόμενα χρόνια διεξαγωγής του το «In and Out» έφερε πάνω από 192 νέους και νέες από την Ελλάδα και την Γερμανία σε δημιουργικό διάλογο διαμέσου του θεάτρου. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει μετανάστες/-στριες «δεύτερης γενιάς» των δύο χωρών, νέοι/-ες καλλιτέχνες/-ιδες από 18 έως 29 ετών, σπουδαστές/-στριες παραστατικών τεχνών, νεολαία με λιγότερες ευκαιρίες λόγω οικονομικών/κοινωνικών/θρησκευτικών/πολιτισμικών εμποδίων, μέλη νεανικών συμμοριών κ.α.. Στόχος του «In and Out» υπήρξε πάντοτε η προσωπική και συλλογική ανάπτυξη των συμμετεχόντων, αλλά και η απόκτηση πρακτικών εργαλείων για τη περαιτέρω μορφωτική και καλλιτεχνική τους κατάρτιση. Για τους σκοπούς του προγράμματος πραγματοποιούνταν θεατρικά εργαστήρια ακολουθώντας τις τεχνικές και τη φιλοσοφία του θεατρικού μονοπατιού «Θέατρο της Έρευνας» που έχει χαράξει η Fabrica Athens από το 2012, με ιδρυτικό εισηγητή του τον Φάνη Κατέχο . Κάθε συνάντηση – ανταλλαγή ολοκληρώνονταν με τη δημιουργία μιας παράστασης συνόλου από την ομάδα, ανοιχτή προς το ευρύ κοινό.

Στην καινούργια εκδοχή του προγράμματος «Handmade and Recycled Theatre»
Θεατρική Εκπαίδευση & Δραστηριότητες του Προγράμματος Νέων

Νέοι και νέες από Ελλάδα και Γερμανία θα συμμετάσχουν στο δεκαήμερο πολιτιστικό φεστιβάλ 12th Handmade and Recycled Theatre Festival (HRTFest). Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά εργαστήρια από μέλη της Fabrica Athens και των συμμετεχόντων του HRTFestΘα μπορέσουν να παρακολουθήσουν δράσεις του HRTFest αλλά και να συνδράμουν στην υλοποίηση του φεστιβάλ. Οι συμμετέχοντες μέσα από τη θεατρική εκπαίδευση και τις δραστηριότητες του φεστιβάλ θα δημιουργήσουν υλικό – παράσταση την οποία θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Η ελληνογερμανική Ανταλλαγή Νέων «Handmade and Recycled Theatre» χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ ǀ DGJW) 

Σε ποιους απευθύνεται η Θεατρική Εκπαίδευση Νέων

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες από 18 έως και 29 ετών που διαμένουν εντός της ελληνικής και της γερμανικής επικράτειας. Επιπλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα είναι:

  • Να δραστηριοποιούνται στις τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, τσίρκο κ.α.) ή να τρέφουν ενδιαφέρον για αυτές.
  • Να έχουν την επιθυμία και τη προθυμία να διασκεδάσουν προκαλώντας τα δικά τους μοναδικά όρια μέσα από μια εντατική θεατρική διαδικασία.
  • Να έχουν διαθεσιμότητα να δεσμευτούν για το διάστημα αυτό ως προς το πρόγραμμα.

Αιτήσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση artspace@fabricaathens.gr , η οποία να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Θέμα: Handmade and Recycled Theatre 2024
  • Βιογραφικό Σημείωμα σε pdf
  • Λόγο που επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα σε pdf
  • Φωτογραφία Πορτρέτο
  • Στοιχεία Επικοινωνίας: τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση

Δεκτές θα γίνονται μόνο οι αιτήσεις που θα περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω και θα αποσταλούν εντός της καταλυτικής ημερομηνίας των αιτήσεων (Προθεσμία – Deadline για την αποστολή των αιτήσεων: μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου 2023)

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/-ες που θα αποστείλουν αίτηση θα λάβουν απάντηση μεταξύ 09 και 11 Σεπτεμβρίου 2023 σχετικά με τη συμμετοχή τους, ανεξαρτήτου συνεργασίας ή όχι στο παρόν πρόγραμμα.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Τίτλος προγράμματος: Handmade and Recycled Theatre
Διοργανωτές: Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, Mostar Friedensprojekt
Πότε:
19/09/2024 – 30/09/2024
Που:
Αθήνα, Ελλάδα
Προθεσμία αποστολής αιτήσεων: 08/09/2024
Πληροφορίες: 
0030 6949409474 (μόνο τηλεφωνικά, Δευτέρα με Παρασκευή 12:00 – 18:00)

 

[Κάλεσμα Συμμετοχής]: Inside OUT 2024 – Θεατρική Εκπαίδευση Νέων ǀ Youth Theater Training

[Κάλεσμα Συμμετοχής]: Inside OUT 2024 – Θεατρική Εκπαίδευση Νέων ǀ Youth Theater Training
Κάλεσμα συμμετοχής μέχρι τις 7 Ιουλίου 2024 στο πρόγραμμα Θεατρικής Εκπαίδευσης Νέων (Youth Theater Training) Inside OUT από την Fabrica Athens.

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens προσκαλεί νέους και νέες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν σε μια πολυδιάστατη θεατρική εκπαίδευση από 1 μέχρι 12 Αυγούστου 2024 στην παραθαλάσσια Μεθώνη Μεσσηνίας, με στόχο να απολαύσουν στιγμές σύνδεσης και δημιουργίας στην ελληνική επαρχία. Το πρόγραμμα Inside OUT υλοποιείται σε συνεργασία με τον Γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας – ΕΓΙΝ.

Θεατρική Εκπαίδευση & Δραστηριότητες του Προγράμματος

Η θεατρική εκπαίδευση νέων Ελλήνων και Γερμανών καλλιτεχνών πραγματοποιείται για 7η συνεχόμενη χρονιά και για δεύτερη φορά στην γοητευτική επαρχία της Μεσσηνίας.

30 νέοι από Ελλάδα και Γερμανία θα συμμετάσχουν σε μια 12ήμερη θεατρική εκπαίδευση και εμπειρία, η οποία με την καθοδήγησή των εκπαιδευτών της Fabrica Athens θα αποτυπωθεί στην δημιουργία μιας ensemble performance (παράσταση συνόλου) από τους ίδιους. Τα εργαστήρια βασίζονται στις τεχνικές και τη φιλοσοφία του θεατρικού μονοπατιού «Θέατρο της Έρευνας» που έχει χαράξει η Fabrica Athens από το 2012, με εμπνευστή του τον Φάνη Κατέχο. Πιο συγκεκριμένα, θα εισηγηθούν οι Φάνης Κατέχος, Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι και Νατάσσα Αραμπατζή. Βαδίζοντας σε αυτό οι συμμετέχοντες θα εργαστούν μεταξύ άλλων στα παρακάτω:

  • Σύνθεση αδιάσπαστων δεσμών μεταξύ των ατόμων ενός συνόλου
  • Επέκταση των ορίων της σωματικής και νοητικής αντοχής
  • Διεύρυνση της σωματικής συνειδητότητας (σώμα, ήχος, μουσικότητα) και της αμφίδρομης συγκέντρωσης, επαναπροσδιορίζοντας την σχέση με το περιβάλλον και τα αντικείμενα του.
  • Διαχείριση της ενέργειάς μέσα σε ποικίλες σωματικές πράξεις
  • Εξάσκηση της μνημονικής ικανότητας μέσα από σωματικές δράσεις και ανάκληση της σωματικής, αρχέγονης μνήμης.
  • Γνωριμία της συγγένειας της αναπνοής με τον ήχο που παράγει το σώμα και τη χρήση του λόγου.
  • Εύρεση του προσωπικού ρόλου εντός μιας ομάδας, λήψη ευθυνών και περάτωση των ανάλογων δράσεων
  • Πρακτική και θεωρητική έρευνα και πειραματισμοί, που οδηγούν στην λήψη αποφάσεων και τη δημιουργία πρωτότυπων δράσεων και κατ’ επέκταση έργων.

Συμπληρωματικά, οι νέοι/νέες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διαφορετικούς ρόλους, συμβάλλοντας ως καλλιτέχνες/-ιδες, εμψυχωτές/-τριες και κοινό, σε μια εορταστική εβδομάδα με δωρεάν πολιτιστικές δραστηριότητες στη Μεθώνη υπό την επιμέλεια της Fabrica Athens. Δραστηριότητες όπως γιόγκα, παραστάσεις με φωτιά (fire show), εργαστήρια τσίρκο και προβολές αποτελούν μέρος αυτής της οργανωμένης πολιτιστικής εβδομάδας. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα συνδέσουν τους συμμετέχοντες πιο βαθιά με τη Μεθώνη όσο και με τους κατοίκους της, προσδίδοντας στους συμμετέχοντες εμπειρία σε γνωστά και άγνωστα πεδία ενός θεατράνθρωπου.

Ακόμη, πέρα από τη θεατρική εκπαίδευση και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι συμμετέχοντες μπορούν να απολαύσουν πρωινές βουτιές μετά τη γιόγκα στην ακροθαλασσιά (ή ακόμα και νυχτερινό μπάνιο αν θέλουν να κλείσουν την ημέρα τους και με αυτόν τον τρόπο). Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όμορφα νησιά της ακτής της Μεθώνης, να επισκεφθούν το μεσαιωνικό κάστρο της (το οποίο περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές από νερό) και ένα από τα πρώτα αλληλοδιδακτικά σχολεία της Ελλάδας. Θα ακούσουν από ντόπιους δασκάλους και κοινότητες για την ιστορία της Μεθώνης, θα απολαύσουν όλοι μαζί νόστιμα καλοκαιρινά γεύματα, ενώ δε θα λείψει ο καφές και η ανταλλαγή ιστοριών με κάποιον γείτονα ή γειτόνισσα.

Διαμονή και μετακινήσεις

Οι συμμετέχοντες των δύο χωρών θα διαμείνουν στον φιλόξενο χώρο του camping methoni, σε κοινές σκηνές. Η διαμονή, η διατροφή, η παρακολούθηση των θεατρικών εργαστηρίων και η συμμετοχή σε προγραμματισμένες πολιτιστικές δραστηριότητες καλύπτονται από το πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν μέρος των μεταφορικών τους εξόδων προς και από τη Μεθώνη, ενώ έχουν την απόλυτη ευθύνη για την επαρκή ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση κινδύνου, όπως ατύχημα ασθένεια, αστική ευθύνη και αξιώσεις για αποζημίωση.

Σε ποιους απευθύνεται η Θεατρική Εκπαίδευση Νέων

Το πρόγραμμα «Outside IN» απευθύνεται σε νέους και νέες από 18 έως και 29 ετών που διαμένουν εντός της ελληνικής και γερμανικής επικράτειας. Επιπλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα είναι:

  • Να δραστηριοποιούνται στις τις παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός, τσίρκο κ.α.) ή να τρέφουν ενδιαφέρον για αυτές.
  • Να έχουν την επιθυμία και τη προθυμία να διασκεδάσουν προκαλώντας τα δικά τους μοναδικά όρια μέσα από μια εντατική θεατρική εμπειρία.
Λοιπές Λεπτομέρειες

Η Θεατρική Εκπαίδευση Νέων «Inside OUT» χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ ǀ DGJW). Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι συμβολικό και ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Αιτήσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής μέσω email στην ηλεκτρονική διεύθυνση theater@fabricaathens.gr, η οποία να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Θέμα: Inside OUT 2024
  • Σώμα email: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση
  • Συνημμένα αρχεία σε μορφή pdf: Βιογραφικό Σημείωμα και Λόγο που επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα
  • Φωτογραφία Πορτραίτο

Δεκτές θα γίνονται μόνο οι αιτήσεις που θα περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω και θα αποσταλούν εμπρόθεσμα (Προθεσμία – Deadline για την αποστολή των αιτήσεων: μέχρι και τις 7 Ιουλίου 2024)

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι/-ες που θα αποστείλουν αίτηση θα λάβουν απάντηση μεταξύ 8 και 10 Ιουλίου 2024 σχετικά με τη συμμετοχή τους, ανεξαρτήτου συνεργασίας ή όχι στο παρόν πρόγραμμα.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Τίτλος προγράμματος: Inside OUT 2024
Είδος προγράμματος: Θεατρική Εκπαίδευση Νέων
Διοργανωτές: Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, Mostar Friedensprojekt
Πότε: 1/8/2024 – 12/8/2024
Που: Μεθώνη (Μεσσηνία, Ελλάδα)
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
Προθεσμία αποστολής αιτήσεων: 7/7/2024
Πληροφορίες: 0030 694 940 94 74 (μόνο τηλεφωνικά, Δευτέρα με Παρασκευή 12:00 – 18:00)