Παρουσίαση  Βιβλίου : Το Τυφλό Αλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα γραπτά

Παρουσίαση  Βιβλίου

Οι Εκδόσεις Δωδώνη και το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηράκλειο Κρήτης) σας προσκαλούν τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στην παρουσίαση του  βιβλίου

Το Τυφλό Άλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα γραπτά
της  Iben Nagel Rasmussen
ηθοποιού και εκπαιδεύτριας του Θεάτρου Odin
μετάφραση |  Αντώνης Διαμαντής, Ειρήνη Κουτσάκη

στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα\
Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, Αθήνα 104 35, τηλ. 2103411651

Η συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα να μιλήσει για το βιβλίο της, προσκαλεσμένη των Εκδόσεων Δωδώνη και του Κέντρου Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα: https://www.dodonipublications.gr/product/15211/to-tyflo-logo.html

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η συγγραφέας
ο Μανώλης Σειραγάκης, Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
η Χριστίνα Ζώνιου, Διδάσκουσα του  τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι
Άρης Μπινιάρης, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός
Αντώνης Διαμαντής, Σκηνοθέτης – Ηθοποιός – Εκπαιδευτής Θεάτρου
Ειρήνη Κουτσάκη, Ηθοποιός
Γεωργία Καρλατήρα, Ηθοποιός – Σκηνοθέτρια

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό από παραστάσεις του Θεάτρου Odin.

Για το βιβλίο:

Το Τυφλό Αλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα γραπτά είναι ένας θησαυρός της βιβλιογραφίας του Θεάτρου Odin. Έχει εκδοθεί στα ισπανικά, ιταλικά, αγγλικά και πολύ πρόσφατα στα πορτογαλικά. Η αυθεντική εκδοχή στα δανέζικα χρονολογείται από το 1998, γεννημένη από μία συνέντευξη μεταξύ του Eugenio Barba και της Iben Nagel Rasmussen. Η ροή των συζητήσεών τους κάνει το βιβλίο τόσο ενδιαφέρον.

Το Τυφλό Αλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba και άλλα δεν εμπίπτει στην κατηγορία των θεωρητικών βιβλίων του Eugenio Barba, ούτε στην κατηγορία των βιβλίων γύρω από την εκπαίδευση που ο ίδιος και πολλοί από τους ηθοποιούς του έχουν γράψει. Αυτό είναι ένα βιβλίο που διεκδικεί μια δική του θέση στις ενδιάμεσες κατηγορίες, όπου μπορούμε να βιώσουμε μία συζήτηση –και μία ένταση– μεταξύ δύο διαφορετικών ρόλων στο θέατρο: εκείνον του σκηνοθέτη (Eugenio Barba) και της performer (Iben Nagel Rasmussen). Η γλώσσα τους είναι ανοικτή και προσωπική, επιτρέποντάς μας να δούμε ανάμεσα στις δράσεις και στις προσπάθειές τους για μια αδιάκοπη έρευνα της προσωπικής τους ακεραιότητας.

Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο γύρω από την εκπαίδευση. Δεν θα βρείτε κανόνες, ασκήσεις ή κόλπα. Είναι ένα βιβλίο γύρω από το τι κάνει την εκπαίδευση να αξίζει. Γύρω από τα ήθη που κρύβονται πίσω από την τέχνη του ηθοποιού. Που γράφτηκε από μία καλλιτέχνιδα που επίσης δεν βρίσκει τη θέση της ανάμεσα σε συμβατικές κατηγορίες. Είναι μία performer, μία αφηγήτρια, μία μουσικός, μία δασκάλα. Είναι μία αυθεντία, η οποία σβήνει συνεχώς τα σύνορα ανάμεσα στις προσωπικές ιστορίες και στις καλλιτεχνικές πρακτικές. Αυτό είναι ένα άκρως προσωπικό βιβλίο και παραδόξως, γι’ αυτόν τον λόγο, ακουμπά ένα παγκόσμιο συναίσθημα. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει το μονοπάτι της Iben στο θέατρο υπερβολικά γνώριμο, μιας και οι ιστορίες της απηχούν το μονοπάτι κάθε αφοσιωμένου καλλιτέχνη.

Το Τυφλό Αλογο. Διάλογοι με τον Eugenio Barba συγκροτήθηκε από κεφάλαια που μνημονεύουν την έναρξη του  Odin και των παραγωγών του μέχρι την παράσταση Kaosmos (1993-1996).Στα πρώτα τρία κεφάλαια ακούμε μόνο τη φωνή του Eugenio Barba. Ξεκινώντας από την Kaspariana, την περίοδο κατά την οποία η Iben Nagel Rasmussen έγινε μέλος του Θεάτρου Odin, κάθε κεφάλαιο είναι διπλό και ξεκινούν να ακούγονται οι δύο φωνές τους. Μέσω της αντιπαράθεσης  των αναμνήσεων τού καθενός για τις κοινές δημιουργικές διαδικασίες, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως είναι ριζικά διαφορετικοί ενώ την ίδια στιγμή συγκλίνουν στο να καθορίζουν αυτή την πολυφωνική ενότητα που είναι τόσο χαρακτηριστική στις παραγωγές του Odin.

 

Είσοδος ελεύθερη | Χώρος  Αμιγής

Περιορισμένος αριθμός θέσεων, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 210 3411651

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή προσέλευση στους κλειστούς χώρους θεάτρου.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.