Μη με Κοιτάς, Διάβασέ με – Έκθεση Φωτογραφίας

No me MiRES Lee me, έκθεση φωτογραφίας, αθήνα, κεραμεικός, έμφυλη βια, γυναίκα, ημέρα γυναίκας, τεχνοχώρος φάμπρικα, fabrica athens
No Me Mires, Lee Me – Μη με Κοιτάς, Διάβασέ με
 Η παγκόσμια έκθεση φωτογραφίας για την έμφυλη βία του κινήματος No Me Mires, Lee Me (Μη με Κοιτάς, Διάβασέ με) σε σκηνοθεσία Camila Puerto στον Τεχνχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό.
#NoMeMiresLeeme
Δημιουργία και σκηνοθεσία: Camila Puerto

Η έκθεση #NoMeMiresLeeme 2023 (Μη με Κοιτάς, Διάβασέ με) είναι ένα φωτογραφικό κίνημα ενάντια στην έμφυλη βία στον κόσμο. Η κίνηση αυτή κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία γυναικών καλλιτεχνών από διαφορετικούς κλάδους (ηθοποιούς, σκηνοθέτριες, θεατρικές συγγραφείς, ακτιβίστριες και ερευνήτριες θεάτρου) και εθνικοτήτων (Κουρδιστάν, Μαρόκο, Ταϊβάν, Αργεντινή, Κολομβία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και άλλες). Αποτελείται από μια συλλογή 30 φωτογραφιών στις οποίες κάθε καλλιτέχνιδα εκφράζει τον λόγο της γράφοντάς τον στο σώμα της. Ο λόγος των 30 γυναικών βασίζεται είτε σε ιστορίες βίας που έχουν βιώσει αυτές ή/και σε αυτό που θέλουν να επικοινωνήσουν για το ότι είναι γυναίκα στο δικό τους πλαίσιο (εθνικότητα, παράδοση, θρησκεία, μετανάστευση, οικογένεια, κ.λπ.). Ο λόγος τους απαρτίζεται τόσο από λέξεις της μητρικής τους γλώσσα όσο και από το πως θα τραβήξει η καθεμιά τη φωτογραφία της. Όλα είναι μέρος της ομιλίας.

Γιατί είναι κίνημα;

Γιατί θα ήθελα κάθε γυναίκα που βλέπει αυτή τη συλλογή να εμπνευστεί να κάνει τη δική της, με τη φωνή της, με την ιστορία της και να τη μοιραστεί μαζί μου χρησιμοποιώντας το hashtag #NoMeMiresLeeme στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτό το κίνημα γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 2020 το μεσημέρι, όταν μια συλλογή από 33 φωτογραφίες κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα (Instagram και Facebook) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έμφυλη βία στο Μεξικό, όπου δολοφονούνται καθημερινά 10 γυναίκες. Δημιουργήθηκε από Μεξικανές ηθοποιούς, φωτογράφους και makeup artists με τίτλο #NoMeMiresLeeme. Το κίνημα εξαπλώθηκε και έφτασε σε πολλές γυναίκες από διάφορες πολιτείες του Μεξικού, οι οποίες επίσης εντάχθηκαν στο κίνημα στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag. Τον Ιούνιο του 2022, 10 φωτογραφίες από τη συλλογή του 2020 παρουσιάστηκαν στο Transit Festival X στο Holstebro της Δανίας, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, επιλέχθηκαν 20 φωτογραφίες για το Frauen Theatre Festival στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Αφού μοιράστηκα το έργο στο τελευταίο φεστιβάλ, παρατήρησα τη δυνατότητα εκπροσώπησης των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

2023

Τον Μάρτιο του 2023 θα έχουμε την έκθεση 30 φωτογραφιών και μιας Video Performance σε διάφορα μέρη του κόσμου: Lalish Theaterlabor (Βιέννη, Αυστρία), Τεχνοχώρος Φάμπρικα (Αθήνα, Ελλάδα), Antagon TheatreAktion (Φρανκφούρτη, Γερμανία), Universidad Autónoma del Estado de México (Μεξικό).

Ιδέα – Σύλληψη Κινήματος: Camila Puerto
Επιμέλεια – παραγωγή ελληνικής έκθεσης: Πολυ-δραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens
Διοργανώτρια: Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι
Σύμβουλοι: Ευάγγελος Καραλής, Φάνης Κατέχος

Πληροφορίες

Που: Πατάρι Τεχνοχώρου Φάμπρικα (Μεγάλου Αλεξάνδρου 125, 10435, Αθήνα)
Πότε: Εγκαίνια έκθεσης 17 Μαρτίου 2023 (διάρκεια έως 31 Δεκεμβρίου 2023)
Ώρα έναρξης: 18:30
Εκδήλωση εγκαινίων & παράλληλων δράσεων: ΕΔΩ
Πληροφορίες: 6949409474