Fabrica Lab – Fabrica Athens – Εβδομαδιαία Εργαστήρια 2019 – 2020

Fabrica Lab 2019-2020, fabrica athens, fabrica artspace, theater, yoga, circus, suzuki training, τεχνοχώρος φάμπρικα, θέατρο της έρευνας, γιόγκα, research
Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης – Fabrica Athens με χαρά ανακοινώνει το πρόγραμμα του ετήσιου κύκλου κύκλου μαθημάτων – Fabrica Lab που θα πραγματοποιήσει τη σεζόν 2019 – 2020.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά πληροφορίες για το κάθε εργαστήριο. Ενημερώνουμε ότι για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης, λόγω περιορισμένων θέσεων. Για περαιτέρω πληροφορίες και κρατήσεις μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο τέλος.

 • Θέατρο της Έρευνας (Theater of Research) – Φάνης Κατέχος
  Από Τρίτη 22/10/19, 18:00 – 20:30

  Ο Φάνης Κατέχος, ιδρυτικό μέλος της Fabrica Athens, εμπνευστής και κύριος εισηγητής της σύγχρονης θεατρικής μεθόδου «Θέατρο της Έρευνας», μοιράζεται για ακόμη μια χρονιά εντατικά τα ευρήματα της προσωπικής τού θεατρικής έρευνας , στο πλαίσιο του ετήσιου Fabrica Lab. Οι συμμετέχοντες εκγυμνάζονται και γνωρίζουν τις τεχνικές που έχει αναπτύξει ο ίδιος και μεθόδους που συμπεριλαμβάνει στην πρακτική, όπως των Grotowski, Eugenio Barba, Peter Brook, Suzuki και Suzan Batson.

  Το «Theater of Research» αποτελεί μία ιδέα που βασίζεται στην πράξη, η οποία λαμβάνει χώρα στο εδώ και τώρα. Ενεργοποίηση του σώματος, διερεύνηση και διεύρυνση των ορίων του, χαλάρωση της σκέψης, αλλά και εξερεύνηση των αυθεντικών ηχητικών τοπίων που παράγει. Στόχος η αναγνώριση και η απελευθέρωση των ορατών και αόρατων μασκών του ανθρώπου – ηθοποιού, η εξόρυξη των διαμαντιών που κρύβονται στον καθένα και η δημιουργία προσωπικής (σωματικής – πνευματικής) και ομαδικής ενότητας. Σημαντική επίσης είναι η εμφύτευση του σπόρου της αυτονομίας του ηθοποιού, μέσα από τη προσπάθεια δημιουργίας της προσωπικής του μεθόδου, ενώ η συνολική εκπαίδευση μέσα από τα μαθήματα – συναντήσεις έχει σκοπό να διαμορφώσει ανθρώπους – καλλιτέχνες «πλαστελίνη» που να αποτελούν «πολυ-εργαλεία», «διάφανους» που θα αφήνουν τους άλλους να δουν μέσα από αυτούς την κρυμμένη αλήθεια και «ανήσυχους» που να διαχειρίζονται τους ρόλους τους σαν σχοινοβάτες.

  Αποτελεί ένα άμεσο και γρήγορο μέσο να μάθουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, συνειδητοποιώντας τα στοιχεία που μας ενώνουν, όπως είναι οι ίδιες ανησυχίες και τα ίδια θέλω. Προάγει τη συμβολή της ατομικότητας και της διαφορετικότητας στο σύνολο. Χτίζει εμπιστοσύνη με γερά θεμέλια μεταξύ των ανθρώπων.Συμβάλλει στην απόκτηση αξιών και στην διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, υπενθυμίζοντας, από τη δομή του και μόνο, ότι πλούσιος είναι αυτός που δίνει. Δίνει ώθηση και κίνητρο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να πιστέψουν εκ νέου και να φτιάξουν, με τα μέσα που έχουν στα χέρια τους, κόσμους που στην εποχή μας θεωρούνται ουτοπικοί.Η συνεχής αναζήτηση και η χρήση στοιχείων από ποικίλες μεθόδους αποφέρει το ξεκλείδωμα των διάφορων ατομικών θεμάτων και τη λύση προβλημάτων που αφορούν το σύνολο.

 • Ram Yoga – Giovanna Michaliadi Sarti
  Από Πέμπτη 24/10/19, 18:00 – 19:30

  Τα μαθήματα Yoga είναι μια προσωπική συνάντηση με την αναπνοή, το σώμα και τον ήχο που αυτό παράγει.
  Τον χώρο και ότι αυτός  περιλαμβάνει.
  Συνάντηση με το μέσα, το έξω και το μεταξύ τους διάστημα.
  Με την παύση και την ησυχία.
  Μια σύνδεση με το Είμαι Αυτό.
  Ένα βήμα προς την Αληθινή Φύση.

  • Να συνδεθεί ο ασκούμενος με την παρούσα στιγμή.
  • Να επαναπροσδιορίσουμε τον άξονα και τα όρια μας.
  • Να ενθαρρύνουν ένα ταξίδι ερωτήσεων και αυτογνωσίας.
  • Να ανακαλύψει ο καθένας τον λόγο που ασκείται.

  Τα μαθήματα βασίζονται σε κλασσικές πρακτικές της Yoga, όπως αυτές της Yengar Yoga, Nada Yoga και Hatha Yoga. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούμε προοδευτικά από αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama) και σωματικές δράσεις (asana) στο διαλογισμό (dhyana) και θα αγγίξουμε κομμάτια της φιλοσοφίας της Yoga (Yoga Sutras). Κάθε μάθημα θα είναι αυτοτελές. Μεταξύ των μαθημάτων θα υπάρχει σύνδεση και συνέχεια.

  Στόχος των συγκεκριμένων μαθημάτων είναι να αποτελέσουν ένα μικρό retreat, ή αλλιώς μια παύση μέσα στην καθημερινότητα. Να δημιουργήσει ο καθένας χώρο και χρόνο για προσωπική εκγύμναση και χαλάρωση του σώματος και του νου, έτσι ώστε να επανέλθει αναζωογονημένος στο σύνολο. Επιπλέον, σε γενικότερο πλαίσιο, τα μαθήματα έχουν σκοπό:Ο τίτλος Ram Yoga των μαθημάτων είναι εμπνευσμένος από το θεό Rama της Ινδουιστικής μυθολογίας. Αποτελεί ενσάρκωση του θεού Visnu, θεού της διατήρησης. Συμβολίζει την εσωτερική μας φλόγα, η οποία βρίσκεται στο 3ο ενεργειακό κέντρο (chakra) και εξαγνίζει το σώμα και το νου. Με τη σειρά του το 3ο chakra συσχετίζεται με την εσωτερική δύναμη και θέληση, που πολλοί μεταφράζουμε και ως θάρρος. Αυτή την μεταμορφωτική ενέργεια την διαθέτουμε όλοι και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνεχόμενης πρακτικής που θα μας βοηθήσει να υπερπηδήσουμε κάθε εμπόδιο στην ζωή.

 • Συναντήσεις Suzuki Training – Giovanna Michaliadi Sarti
  Από Παρασκευή 25/10/19, 18:00 – 19:30

  Σκοπός των συναντήσεων είναι η δημιουργία ενός κοινού τόπου και χρόνου, όπου καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν παρέα, να γνωριστούν μέσω της θεατρική εκγύμνασης και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη μέθοδο Suzuki. Η ανάγκη πραγματοποίησης των συναντήσεων και διάδοσής της μεθόδου εκγύμνασης Suzuki, γεννήθηκε ύστερα από συμμετοχή στο καλοκαιρινό πρόγραμμα Suzuki Training στην Ιαπωνία με τους Tadashi Suzuki, Kameron H. Steele και την Aki Sato – Johnson. Με την παρότρυνση αυτών να μοιραστούμε τη μέθοδο και να συνεχίσουμε να προπονούμαστε με μια ομάδα, οι συναντήσεις δεν έχουν τόσο την μορφή μαθήματος, αλλά τη διάθεση να χτιστεί ένα ομαδικό περιβάλλον θεατρικής εκγύμνασης βασισμένο στις αξίες της μεθόδου Suzuki.

  Λίγα λόγια για την μέθοδο Suzuki:

  Ένας μαγνητικός τομογράφος αποκαλύπτει στον ασθενή που εντοπίζονται και ποια είναι τα εν τω βάθει προβλήματα του οργανισμού του. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η θεατρική εκγύμναση – μέθοδος του Tadashi Suzuki για τον ηθοποιό – performer.

  Ο ασκούμενος της Μεθόδου Suzuki έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει που ασθενεί, όπως ακριβώς κάνει και ο μαγνητικός τομογράφος. Μόνη διαφορά μεταξύ της θεατρικής μεθόδου Suzuki και του τομογράφου είναι η εξής: η πρώτη πέρα του ότι σου δείχνει που βρίσκεται η ασθένεια, προσδίδει στον ηθοποιό – performer τη δυνατότητα να ιαθεί.

  Έτσι λοιπόν, η Μέθοδος Suzuki αποτελεί μια παγκόσμια αναγνωρισμένη θεατρική εκγύμναση που:

  • Αναδεικνύει στον ηθοποιό – performer άλυτους κόμπους και εμπόδια.
  • Μέσα από την πρακτική λύνει και υπερπηδάει τα εμπόδια που εμφανίζονται.
  • Δίνει την ευκαιρία στον ηθοποιό – performer να διατηρεί το επίπεδο της ενέργειάς του και τον καθιστά σε ετοιμότητα.
  • Ενθαρρύνει τους ασκούμενους να ζουν στην «ερώτηση» αντί στην «απάντηση».
 • Fabrica Jam
  Από Δευτέρα 21/10/19, 18:00 – 19:30

  Ένα εργαστήριο ανοιχτής επιλογής εκγύμνασης. Στις συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιείται μάθημα ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου και ομάδας. Θα μπορεί να είναι κάποιο από τα παραπάνω εργαστήρια, καθώς και μάθημα ξυλοπόδαρων, τεχνικών τσίρκο, εκπαίδευσης θεατρικών εκπαιδευτών, προβολές κ.α.

  Πληροφορίες – Κρατήσεις:
  Φάνης Κατέχος: +30 6973597570
  Giovanna Michaliadi Sarti: +30 6949409474