Disconnect – Reconnect: Κάλεσμα Συμμετοχής σε Ανταλλαγή Νέων

applied theater, theater of research, physical theater, fabrica athens, greece, germany, youth exchange, εφαρμοσμένο θέατρο, θέατρο της έρευνας, σωματικό θέατρο, ανταλλαγή νέων, ελλάδα, γερμανία, αθήνα, βερολίνο, mostar friedensprojekt
Disconnect – Reconnect: Ανταλλαγή Νέων με βάση το Θέατρο πάνω σε Ποδήλατο

Το project «Disconnect – Reconnect» αποτελεί μια ανταλλαγή νέων με βάση το εφαρμοσμένο θέατρο, κατά τη διάρκεια της οποίας 24 συμμετέχοντες από Ελλάδα και Γερμανία συναντούν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον στην μαγευτική ύπαιθρο της δυτικής Πομερανίας. Μέσα σε 12 μέρες βρίσκει ο καθένας τον ρόλο του στο σύνολο και παρέα σχηματίζουν τη δική τους θεατρική ομάδα προς τη δημιουργία μιας δημόσιας performance, την οποία περιοδεύουν με ποδήλατα σε 3 γερμανικές πόλεις.

Λίγα λόγια για την ιστορία του project

Το καλοκαιρινό αυτό project σχεδιάστηκε από τον γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt σε συνεργασία με τη Πολύ-δραστική ομάδα Τέχνης Fabrica Athens, ύστερα από τη πολύχρονή τους εμπειρία στην εφαρμογή του «Θέατρου της Έρευνας» σε προγράμματα κινητικότητας νέων. Το Θέατρο της Έρευνας συνιστά μια θεατρική πρακτική που έχει αναπτύξει η Fabrica Athens μέσα από τη συνεργασία της με τον Mostar, κατά την οποία χρησιμοποιούνται πρωτότυπες τεχνικές που αντλούν στοιχεία από τις μεθόδους των Jerzy Grotowski, Konstantin Stanislavski, Eugenio Barba, Giles Forman, Suzan Batson, Augusto Boal, Kit Johnson και Tadashi Suzuki. Η εφαρμογή του Θεάτρου της Έρευνας στα προγράμματα ανταλλαγής νέων προωθεί:

 • τον διαπολιτισμικό διάλογο (βασισμένο στη σκέψη του T. Suzuki, ότι πολιτισμός είναι το σώμα)
 • την αυθεντική έκφραση σε ένα ασφαλές περιβάλλον πρόκλησης
 • την αλληλοδιδακτική μεταξύ των συμμετεχόντων
 • θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, όπως είναι η ισότητα, ο σεβασμός, η ομαδικότητα, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης και η θετική σκέψη και συμπεριφορά
 • την προσωπική ανάπτυξη κ.α.

ενώ οι τεχνικές του προσαρμόζονται με βάση την εκάστοτε ομάδα προς μια απελευθερωτική και μεταμορφωτική εμπειρία.

Πιο συγκεκριμένα για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων θα πραγματοποιηθεί 6 με 17 Ιουλίου 2021 στο νησί Liepnitzee της Γερμανίας. Εκεί οι συμμετέχοντες θα γνωριστούν μέσα από μια κοινή εμπειρία που θα περιλαμβάνει:

 • Διαμονή σε τοπικό camping, σε σκηνές των δύο ατόμων
 • Συλλογική κουζίνα (και συλλογική λάντζα)
 • Αυτό-οργάνωση: ανάληψη δημιουργικών δραστηριοτήτων και ευθυνών
 • Δημιουργικές δραστηριότητες
 • Θεατρικά εργαστήρια
 • Δημιουργία θεατρικής ομάδας και
 • Δημιουργία δημόσιας performance

Από εκεί, θα συνεχίσουν σε μια πενταήμερη ποδηλατική περιοδεία της performance στις πόλεις – στάσεις Rheinsberg και Neustrelitz. Παράλληλα με τις παραστάσεις θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να περιηγηθούν σε αυτές μέσα από δράσεις του προγράμματος. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η διαδρομή της ποδηλατοδρομίας θα εξαρτηθεί από το επίπεδο εξάντλησης των συμμετεχόντων, οπότε και θα τους δοθούν διάφορες εναλλακτικές.

Η ανταλλαγή νέων «Disconnect – Reconnect» έχει στόχο οι νέοι και οι νέες:
 1. Να απελευθερωθούν από τις αναστολές και τις απογοητεύσεις που γέννησε το περασμένο έτος λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της (Disconnect -Αποσύνδεση) και
 2. Μέσα από την επαφή τους με την φύση, τη συμμετοχή τους σε δημιουργικές δραστηριότητες που βασίζονται στη τέχνη του θεάτρου και τις προκλήσεις που τους γεννά η εμπειρία αυτή να βρεθούν με τον αυθεντικό τους εαυτό και να δημιουργήσουν αυθεντικούς δεσμούς με τους συμμετέχοντες του προγράμματος και το περιβάλλον (Reconnect – Επανασύνδεση).

Στο επίκεντρο του προγράμματος θα βρίσκεται η θεματική «Ελευθερία της Αγάπης», η οποία αντλεί έμπνευση από το βιβλίο του Kurt Tucholsky «Rheinsberg: A Storybook for Lovers». Αν και το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε ένα σαββατοκύριακο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1912) υπήρξε μια αποκάλυψη, καθώς άγγιξε θέματα όπως το πάθος, ο έρωτας, η αγάπη και η σεξουαλική καταπίεση. Οι νέοι συμμετέχοντες θα κληθούν να προσεγγίσουν το θέμα μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματός και τη δική τους θέση επί του θέματος.

Πρακτικές πληροφορίες

Η ανταλλαγή νέων απευθύνεται σε νέες και νέους ηλικίας 18 έως και 30 ετών, από όλο το μήκος και πλάτος της Ελλάδας. Συνολικά η ελληνική αποστολή θα απαρτίζεται από 13 άτομα, προσπαθώντας να διατηρηθεί ισότητα μεταξύ των φύλων.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του προγράμματος είναι δωρεάν, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τα έξοδα διαμονής, διατροφής, τα έξοδα μετακίνησης προς και από Γερμανία και μεταφοράς στους τόπους διεξαγωγής του.

Αιτήσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να αποστείλουν μέχρι και τις 13 Ιουνίου αίτηση συμμετοχής στο email researchtheater@gmail.com με θέμα «Bike Theater», στο οποίο να επισυνάπτονται:

 1. Πρόσφατο βιογραφικό
 2. Φωτογραφία πορτρέτο και
 3. Μια παράγραφο με τον λόγο που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Αιτήσεις που δεν πληρούν τα παραπάνω θα θεωρούνται άκυρες και δε θα λαμβάνονται υπόψιν.

Όλοι οι αιτούντες θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μετά τη λήξη των αιτήσεων και μέχρι τη Τρίτη 15 Ιουνίου.

Facebooktwittermail