The Total Actor – 31/10/2021

μπαλινέζικος χορός, χοροθέατρο, θέατρο, performance, εκπαιδευτική παράσταση, work demonstration, workshops, athens, greece, ista, odin teatret, eugenio barba, i wayan bawa, fabrica athens
The Total Actor
Performance Work Demonstration με τον Μπαλινέζο I Wayan Bawa

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Μπαλινέζο ηθοποιό και χορευτή I Wayan Bawa και την performance work demonstration «The Total Actor», Ο Απόλυτος Ηθοποιός. Πρόκειται για μια παράσταση εκπαιδευτικού περιεχομένου που έχει δημιουργήσει ο ίδιος σε συνεργασία με την ηθοποιό – σκηνοθέτρια του Odin Teatret, Julia Varley, κατά την οποία ο καλλιτέχνης ερμηνεύει επιλεγμένα κομμάτια του αρχαίου χοροδράματος Gambuh και του χορού με μάσκα Topeng, ενώ παράλληλα  επιδεικνύει τεχνικές τραγουδιού, χορού και θεάτρου από το Μπαλί.

Ο σπουδαίος performer I Wayan Bawa, στενός συνεργάτης του διεθνούς φήμη θεατρικού σκηνοθέτη Eugenio Barba και του ISTA (International School of Theatre Anthropology), καλλιτεχνικός διευθυντής και δάσκαλος του Gambuh Desa Batuan Ensemble και μόνιμο μέλος του Theatrum Mundi Ensemble, θα έρθει στην Αθήνα για ένα εντατικό Workshop Μπαλινέζικου Χοροθεάτρου με Μάσκα, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της παράστασης του «The Total Actor». Tην performance work demonstration θα παρακολουθήσουν δωρεάν οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου, ενώ το κοινό μπορεί να προμηθευτεί τα εισιτήρια του μέσω του viva.gr.

Με τον μοναδικό τρόπο της performance work demonstration οι θεατές εισάγονται στον απύθμενο πλούτο των παραστατικών τεχνών του Μπαλί και στις αρχές που συνθέτουν το μπαλινέζικο χοροθέατρο· αρχές καθολικές και χρήσιμες για ηθοποιούς, χορευτές και performer, ανεξάρτητα της καλλιτεχνικής τους παράδοσης και των προσωπικών αισθητικών τους επιλογών.

H performance απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε ηθοποιούς, χορευτές και performer, σε ακαδημαϊκούς του θεάτρου και της τέχνης, σε σπουδαστές δραματικών σχολών, ανώτερων σχολών χορού και σχολών παραστατικών τεχνών, θεατροπαιδαγωγούς, καθώς και σε μυημένους θεατές.

Covid-19

Για τη παρακολούθηση της εκπαιδευτικής παράστασης – performance work demonstration είναι απαραίτητη η επίδειξη αρνητικού covid rapid test, πιστοποιητικού νόσησης ή πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Στον χώρο διεξαγωγής, αλλά και για την υλοποίηση του σεμιναρίου θα τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία όλων.

H Performance Work Demonstration “The Total Actor”, καθώς και το Workshop Μπαλινέζικου Χοροθεάτρου με Μάσκα γίνονται με την ευγενική υποστήριξη του Instituto Italiano di Cultura Atene. Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα Βάντζο για το συντονισμό της εκδήλωσης “From Bali to Italy – From Italy to Greece”.

Οργάνωση – Παραγωγή: Fabrica Athens – Φάνης Κατέχος, Giovanna Michaliadi Sarti

Λίγα λόγια για την Performance

Ο I Wayan Bawa ξεκινά την performance work demonstration με μια προσφορά και ένα απόσπασμα από το Gambuh, την παλαιότερη μπαλινέζικη μορφή χορο-δράματος που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Εμφανίζεται με τον χαρακτήρα του ισχυρού βασιλιά σε πλήρη φορεσιά εισάγοντας τους θεατές στον έντονο πλούτο των παραστατικών τεχνών του Μπαλί και τη σύνδεση αυτών με τις θρησκευτικές τελετές του νησιού. Ύστερα από μια σύντομη αυτοβιογραφική παρουσίαση, εξηγεί με πρακτικά – παραστατικά παραδείγματα αντρικών και θηλυκών χαρακτήρων μερικές από τις βασικές αρχές της μπαλινέζικης τέχνης (θέατρο, χορός, μουσική, φωνητικές τεχνικές).

Το κύριο μέρος της παράστασης αφιερώνεται στο Topeng, τον γνωστό μπαλινέζικο χορό με μάσκα. Αρχικά, ο I Wayan Bawa δίνει μια σύντομη εξήγηση για τα χαρακτηριστικά της κάθε μάσκας, ενώ στη συνέχεια εκτελεί μια ακολουθία καθορισμένων φορμών και αυτοσχέδιου διαλόγου που παραδοσιακά ξεκινάει με το Topeng Tua (ο γέρος άνθρωπος) και τελειώνει με τη Sidya Kharya (θεότητα που τελειώνει το χορό), ραντίζοντας ευλογημένο νερό και κρατώντας ένα λευκό πανί ως προστασία ενάντια στα κακά πνεύματα.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο I Wayan Bawa (Μπαλί) είναι γιος του I Nyoman Sadeg, ενός διάσημου ερμηνευτή του δραματικού χορού με μάσκα, Topeng. Σε νεαρή ηλικία σπούδασε το Gambuh, το Topeng και το Tjalonarang, το δράμα της μαγείας, υπό την καθοδήγηση του I Made Djimat, ενός από τους μεγάλους Μπαλινέζους δασκάλους χορού. Επιπλέον, μαθήτευσε και στην Ακαδημία Χορού στο Ντενπασάρ, STSI, και τώρα είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και κύριος δάσκαλος για τους αντρικούς ρόλους του χοροθεατρικού Gambuh Desa Batuan Ensemble. Συνεργάζεται με την ISTA (International School of Theater Anthropology) από το 1995 και είναι μόνιμο μέλος του Theatrum Mundi Ensemble, συμμετέχοντας στις παραστάσεις Ur-Hamlet και The Marriage of Medea σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης θεατράνθρωπου Eugenio Barba. Ακόμη, από το 2000, ο I Wayan Bawa ταξιδεύει ανεξάρτητα σε όλο τον κόσμο για να παραδώσει εργαστήρια και να παρουσιάσει την performance work demonstration «The Total Actor» που δημιούργησε σε συνεργασία με την Julia Varley.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Τίτλος: The Total Actor – Performance Work Demonstration
Ερμηνευτής: I Wayan Bawa (Μπαλί, Ινδονησία)
Ημερομηνία: Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021
Ώρα: 20:00 -21:00
Τόπος: Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Τιμές εισιτηρίων (μέσω viva.gr):
– Ολόκληρο: 12 ευρώ
– Μειωμένο: 10 ευρώ
*  Η μειωμένη τιμή ισχύει για φοιτητές και φοιτήτριες δραματικών σχολών και σχολών χορού, ηθοποιούς με ατέλεια ΣΕΗ, φοιτητές και φοιτήτριες ΑΕΙ-ΤΕΙ και ανέργους. Σε περίπτωση μειωμένου εισιτηρίου απαραίτητη είναι η επίδειξη των ανάλογων δικαιολογητικών κατά την προσέλευση στον χώρο διεξαγωγής (φοιτητική κάρτα, κάρτα ανέργων ή ατέλεια).
Γλώσσα: Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά
Αγορά εισιτηρίων εδώ
Περισσότερες Πληροφορίες: +30 6949409474