Η Δραματουργία του Ηθοποιού – Sara Cisneros, Jonas Gomez (Catabasis Teatro, Mexico)

Η Δραματουργία του Ηθοποιού με τους Sara Cisneros και Jonas Gomez
Η Fabrica Athens με πολύ χαρά φιλοξενεί το Catabasis Teatro από το Μεξικό, για ένα πρωτοποριακό εργαστήριο – έρευνα για τη πρακτική δραματουργία του ηθοποιού.
Σύντομη περιγραφή του εργαστηρίου

Το εργαστήριο “Η Δραματουργία του Ηθοποιού” απευθύνεται σε ερμηνευτές και λάτρεις των παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, τσίρκο, performance) που αναζητούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους σύνδεσης σώματος, νου και ψυχής για τη σκηνική δημιουργία.

Το εργαστήριο αποτελεί παρακλάδι μιας μακροχρόνιας θεατρικής έρευνας, η οποία βρίσκει τα θεμέλια της:

  1. Στην Θεωρία των Δραματικών της Luisa Josefina Hernández (The Theory of Dramatic Gernes) και την πρακτική της εφαρμογή επί σκηνής και
  2. Στο “Dance of Intentions” της ηθοποιού και εκπαιδεύτριας θεάτρου Roberta Carreri από το Odin Teatret – Nordisk Teaterlaboratorium
Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές
Sara Cisneros – Παραγωγός, Ηθοποιός και Συνιδρύτρια του Catabasis Teatro

Αποφοίτησε από το δίπλωμα υποκριτικής στο Ápeiron Teatro. Εταιρεία της οποίας ήταν μέλος από το 2015 έως το 2019. Εξειδικεύτηκε στη μελέτη της θεωρίας των δραματικών ειδών και της θεατρικής ανθρωπολογίας, καθώς και στην τεράστια μελέτη του ελληνικού θεάτρου και στη μελέτη του πλήρους έργου του Σαίξπηρ. Έχει προετοιμαστεί σε τεχνικές υποκριτικής, εμβαθύνοντας στη μελέτη του μάστερ Eugenio Barba και του Odin Teatret, όπου πραγματοποίησε μια εντατική καλλιτεχνική συνάντηση το 2019.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μια θεωρητική-πρακτική έρευνα, συνδέοντας τη θεωρία του δράματος με τη θεατρική ανθρωπολογία και αναπτύσσοντας έτσι μια μέθοδο δράσης σώματος-μυαλού. Έτσι ιδρύθηκε η εταιρεία CATÁBASIS TEATRO, από τον Jonás Gómez με τον οποίο έχει κερδίσει σε κρατικούς θεατρικούς διαγωνισμούς για την ανάπτυξη εργαστηρίων και λειτουργιών για την Πόλη του Μεξικού κατά τα έτη 2019, 2020 και 2021.

Αναπτύσσει δύο διεθνείς παραγωγές Μεξικό-Νέα Υόρκη και Μεξικό-Χιλή, ενώ από το 2020 αναπτύσσει αυτή την έρευνα με βάση το «Ο χορός των προθέσεων» της Ρομπέρτα Καρρέρι. Έχει μοιραστεί την έρευνά της σε διάφορες πολιτείες του Μεξικού, καθώς και στην Ισπανία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το 2020, αναγνωρίστηκε από το UNAM στο πλαίσιο του FITU 27, ως μία από τις 25 νεαρές Μεξικανές που αποτελούν την τρέχουσα σκηνή σε εθνικό επίπεδο.

Jonás Gómez – Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Συνιδρυτής του Catabasis Teatro

Ηθοποιός, αυτοσχεδιαστής, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και δάσκαλος: Έχει πτυχίο δραματικής λογοτεχνίας και θεάτρου από το UNAM και δίπλωμα κινηματογράφου με ειδικότητα στην καλλιτεχνική διεύθυνση, από την Ένωση Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών του Μεξικού (AMCI). Είναι συνιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας Catábasis Teatro. Από το 2010 έως το 2019 συνεργάστηκε με την εταιρεία Ápeiron Teatro. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 20 παραγωγές με σκηνοθέτες όπως οι Fernando Martínez Monroy, Pilar Villanueva, Jorge A. Caballero και Cecilia Savoia, μεταξύ άλλων. Έχει ειδικευτεί στην τεχνική του θεατρικού αυτοσχεδιασμού, καθώς και στη μελέτη και ανάλυση της δραματικής θεωρίας.

Έχει εμπειρία ως δάσκαλος διδάσκοντας μαθήματα και εργαστήρια, με αναφορά στη λογοτεχνία, τα ισπανικά, το θέατρο και τον κινηματογράφο, σε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και επαγγελμάτων. Συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση αυτοσχεδιασμού: Impro RAYMI 2015, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κούσκο, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο τουρνουά αυτοσχεδιασμού στη Λατινική Αμερική. Στο Ascent Cup 2016, Impro Tournament » διοργανώθηκε από την Hondom Internacional και την Grupo Rompepié, ήταν στους ημιτελικούς με την ομάδα «Cariátides», κέρδισε επίσης τα βραβεία «Καλύτερος αυτοσχεδιαστής» και «Ο πιο ποιητικός» και ήταν υποψήφιος για το «Καλύτερο Σέττερ».

Αυτή τη στιγμή διεξάγει αυτή την έρευνα, συνεισφέροντας τις γνώσεις του στον θεωρητικό τομέα.

Πληροφορίες ǀ Δηλώσεις Συμμετοχής
  1. Email: researchtheater@gmail.com
    – Εισάγετε Θέμα: Theater & Folk Song
    – Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλέφωνο, Email
  2. Τηλέφωνο: 210 3411651 (Δευτέρα – Παρασκευή: 13:00-18:00)

Συνοπτικές Πληροφορίες

Τίτλος: Η Δραματουργία του Ηθοποιού
Εισηγητής: Sara Cisneros, Jonas Gomez (Catabasis Teatro, Mexico)
Ημερομηνίες & Ώρες διεξαγωγής:
18 -22 Ιουλίου 2022, 17:00-21:00
Κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλική