Θέατρο: Ένα Εργαλείο για την Ανοχή στα Ευρωπαικά Προγράμματα Erasmus+

ευρωπαικά προγράμματα, ανταλλαγες νέων, ersmus plus, greece, fabrica athens, youth exchanges, yoga, theater, θέατρο

Tolerance Over Fear – Refugees You Are Welcome! Erasmus+

Η Hande Demir και ο οργανισμός «Limit Gökyüzünde», διοργανωτής του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + «Tolerance over Fear – Refugees You Are Welcome!» εξηγεί τους στόχους του προγράμματος στην SonDakika.com: «Στόχος του project είναι η κατανόηση και η μείωση της Ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, εξερευνώντας της διάφορες πτυχές του Ισλάμ. Παράλληλα μέσω καλλιτεχνικών και άλλων μεθόδων, όπως είναι το θέατρο, το role play και η yoga, καλλιεργείται μία διαφορετική ματιά στο θέμα του προσφυγικού και αναπτύσσεται η ενσυναίσθηση των συμμετεχόντων »

Πράγματι, το project «Tolerance over Fear – Refugees You Are Welcome!» πρόσφερε στους συμμετέχοντες από την Ισπανία, την Σουηδία, την Εσθονία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία μία εμπειρία ζωής. Οι νέοι με την ενεργό συμμετοχή τους προβληματίστηκαν και έφεραν στην επιφάνεια νέους προβληματισμούς, ενώ το ερευνητικό τους πνεύμα τους οδήγησε στην εν τω βάθει τους ευαισθητοποίηση επί θεμάτων που αφορούν την διαφορετικότητα, την ομάδα και το άτομό του καθενός ξεχωριστά. Καταλύτης στα παραπάνω υπήρξε η επικέντρωση των δραστηριοτήτων του προγράμματος στη δημιουργική και ουσιαστική έκφραση.

Η Fabrica Athens συνέβαλε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τη πραγματοποίηση θεατρικών εργαστηρίων «Θέατρο της Έρευνας – Research Theater». Μέσω της θεατρικής μεθόδου που έχει αναπτύξει ο Φάνης Κατέχος, η οποία επικεντρώνεται στο άνθρωπο, και με την ενεργοποίηση του σώματος στην άμεση πράξη και απάντηση, επιτεύχθηκαν πολύπλευροι στόχοι: χτίσιμο δεσμών και σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, ατομική έκφραση, έκφραση ιδεών και συναισθημάτων, εμπιστοσύνη στο άτομο και στην ομάδα, δημιουργία ομάδας και ομαδικού πνεύματος, διατήρηση της προσωπικότητας μέσα στην ομάδα, μοίρασμα και μίξη πολιτιστικών χαρακτηριστικών, διεύρυνση της φαντασίας, δημιουργία ομαδικού κώδικα επικοινωνίας, υπερπήδηση προσωπικών εμποδίων, διεύρυνση των σωματικών και διανοητικών ορίων.

Επιπλέον, η ομάδα της Φάμπρικα πραγματοποίησε και εργαστήρια Yoga με την Giovanna Μιχαλιάδη – Sarti. Η πρακτική χρησιμοποιήθηκε ξεχωριστά και σε συνδυασμό με τη θεατρική εκπαίδευση των συμμετεχόντων και ενίσχυσε το σκοπό του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα: ενεργοποίησε το σώμα και το στοιχείο της αναπνοής, σύνδεσε σώμα και νου, έφερε το άτομο κοντά στο είναι του, δημιούργησε καινούργιες ισορροπίες και σχέσεις μεταξύ των σωμάτων, όξυνε τη παρατηρητική ικανότητα χωρίς επικριτική διάθεση, ενώ στόχευσε στην αναγνώριση προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων, στην κατανόηση και αποδοχή του παρόντος εαυτού και του περιβάλλοντος, στην απελευθέρωση από σκέψεις και συναισθήματα και στη συγκέντρωση και στη χαλάρωση μέσα στη στιγμή.

Η δεκαήμερη αυτή συνάντηση έκλεισε με μία διαδραστική performance υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της Fabrica Athens. Η παράσταση, αποτέλεσε σύνθεση υλικού, ιδεών και αυτοσχεδιασμών που δημιούργησαν οι νέοι, αλλά και τεχνικών που εξασκήσαν με τους trainers καθ’ όλη τη διάρκεια του project. Την συμμετοχική αυτή performance παρακολούθησαν πρόσφυγες, μετανάστες, καθώς και άτομα από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ASAM. Συμμετέχοντες, διοργανωτές και κοινό, μετά την παράσταση είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα, αλλά και να απολαύσουν μικρό τσιρκο – θεάμα από την ομάδα της Φάμπρικα.

Επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες:

Συνέντευξη της Hande Demir και του Jose Antonio Alvarez: https://www.sondakika.com/haber/haber-erasmus-ogrencisi-34-genc-beypazari-nda-10786478/

Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «ASAM»: http://en.sgdd.info/

Facebooktwittermail