Σεμινάρια της Fabrica Athens στο 6th Handmade and Recycled Theater Festival

handmade and recycled theater festival, fabrica athens, greece, festivals, underground theaters, artspace, greece

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens διοργανώνει για 6η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Χειροποίητου και Ανακυκλώσιμο Θεάτρου. 

Ο Τεχνοχώρος Φάμπρικα, η χειροποίητη θεατρική του σκηνή Fabrica Stage, αλλά και οι συνεργαζόμενοι με το Φεστιβάλ χώροι (Πυρολίκι και Rythm Hoppers) θα φιλοξενήσουν πλήθος τεχνών, που θα τις αντιπροσωπεύσουν καταξιωμένοι, αλλά και νέοι καλλιτέχνες. Στη γιορτή αυτή η Fabrica Athens και οι εκπαιδευτές της θα πραγματοποιήσουν 4 διαφορετικά σεμινάρια, ανοιχτά στο κοινό, ώστε αυτό να γνωρίσει καλύτερα τη θεατρική της ομάδα, τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, τις δράσεις της αλλά και το Handmade and Recycled Theater Festival που αυτό-διοργανώνει. Τα workshop που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ είναι:

Θέατρο της Έρευνας – Theater of Research // Φάνης Κατέχος (180′)
21 Σεπτεμβρίου, 17:00 // 22 Σεπτεμβρίου, 16:30 // 23 Σεπτεμβρίου, 14:00

Μία σύγχρονη, θεατρική μέθοδος με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ερευνητική του φύση.

Η ΙΔΕΑ
Το research theater είναι μία ιδέα. Και αυτό που οι ιδέες έχουν σκοπό είναι να γίνουνε πράξεις. Πρόκειται για την αλήθεια που εκλείουμε μέσα μας και που απεγνωσμένα προσπαθούμε να βρούμε για να είμαστε ελεύθεροι. Η αλήθεια που μόνο μέσα από μία μέθοδο μπορούμε να αγγίξουμε. Αλλά μέσα από ποιά μέθοδο θα καταφέρουμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια ώστε να πετάξουμε ως καλλιτέχνες, άνθρωποι και κοινωνία;
Το research theater είναι μία οδός για όσους αναζητούν να έρθουν σε επαφή με τη τέχνη του θεάτρου μέσα από τον εαυτό τους και την ομάδα. Πρόκειται για μία συνεχόμενη διερεύνηση των ήδη υπάρχοντων θεατρικών μεθόδων προς την απόκτηση ελιγμού και σφαιρικής γνώσης και τη διάπλαση της προσωπικής, αλλά και ομαδικής μεθόδου που θα απελευθερώσει τον άνθρωπο καλλιτέχνη από τις ορατές και αόρατες μάσκες της καθημερινότητας Η εύρεση της μεθόδου που θα τον κάνει ικανό να είναι παρών στο εδώ και τώρα πάνω στη σκηνή, αλλά και στη ζωή.

Η ΠΡΑΞΗ
Η ιδέα αυτή χτίζεται πάνω στη στιγμή. Λαμβάνοντας υπόψιν τη προσωπική ανάγκη του καθενός ξεχωριστά και την ανάγκη της εκάστοτε ομάδας δημιουργείται ένας λυτρωτικός κύκλος ασκήσεων για να ανακαλύψουμε τις αποσκευές και τα εργαλεία που διαθέτουμε. Ασκήσεις που έχουν ως αφετηρία τη πράξη, η οποία θα φέρει το αποτέλεσμα και που μας απεγκλωβίζουν από την εγκεφαλική λειτουργία, φέρνοντας στην επιφάνεια ξεχασμένες λειτουργίες που μετακινούν τα όρια μας, αυξάνοντας παράλληλα τη συνειδητότητα.
Μέσω αυτής της περιπλάνησης σταδιακά δυναμώνουμε το σώμα μας, αγρυπνούμε τη μνήμη που διαθέτει, ενώ βαδίζοντας στα μονοπάτια του βρίσκουμε τη πραγματική φωνή μας, καθώς αυτή βγαίνει αυτούσια μέσα από συναισθηματικές δονήσεις.
Καταρίπτουμε τις εγωιστικές μας τάσεις και αφουγκραζόμαστε τους άλλους. Δουλεύουμε και ενεργούμε για αυτούς. Η παρατήρηση των άλλων και η τριβή μαζί τους είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να εξορίξουμε τα θαμμένα μας διαμάντια και να υπηρετήσουμε κάτι υψηλότερο από εμάς.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Η διαδικασία αυτή έχει στόχο να δώσει στους συμμετέχοντες τα εφόδια ώστε να μεταμορφωθούν σε ανθρώπους πλαστελίνη, που θα έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε κάθε είδους συνθήκες. Μεταμόρφωση σε πολυεργαλεία που έχουν τη σωματική, ψυχική και πνευματική δύναμη να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο σύμπαν με όσα, λίγα ή πολλά, όπλα διαθέτουν. Επιπλέον, στόχος είναι να διαμορφώσει ηθοποιούς που θα χειρίζονται τους ρόλους τους σαν ακροβάτες πάνω σε τεντωμένο σχοινί, απαρνώντας την ασφάλεια και χωρίς να καθησυχάζονται, αλλά διατηρώντας τη προσωπική τους ησυχία. “Διαφανείς” ηθοποιούς με χρέος, αντί να προβάλουν τον εαυτό τους, να δείξουν στους θεατές το φως.

Roots and Wings – Ακρόαση ελληνογερμανικού προγράμματος ανταλλαγής νέων / Youth Exchange // Φάνης Κατέχος, Giovanna Michaliadi Sarti
25/09 – 02/10 , 09:00 – 15:00

Ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με επίκεντρο το Θέατρο της έρευνας – Theater of Research, από τη Fabrica Athens και τον Mostar Friedensprojekt.

Από πού έρχομαι και πού πηγαίνω; Πόσο βαθιά μπορώ να βουτήξω στη γη και πόσο ψηλά μπορώ να πετάξω; Γυρνάω ένα βήμα πίσω και κάνω τρία βήματα μπροστά. Γυρνάω στις ρίζες μου, ανακαλύπτω από πού πηγάζει η ύπαρξη μου και δημιουργώ έναν βατήρα στο εδώ και τώρα για να ανοίξω φτερά στον ατέρμονο ουρανό.

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης «Fabrica Athens» και ο γερμανικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Mostar Friedensprojekt» συνεργάζονται για 3η συνεχόμενη χρονιά και πραγματοποιούν το 4ο σε σειρά Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με τίτλο «Roots and Wings», υποστηριζόμενο από το Έλληνο-γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Στα project που συνδιοργανώνουν οι δύο οργανισμοί, ως εκπαιδευτικό και κοινωνικό εργαλείο χρησιμοποιείται η τέχνη του Θεάτρου και πιο συγκεκριμένα η θεατρική μέθοδος «Θέατρο της Έρευνας – Theater of Research» που χρησιμοποιεί η Fabrica Athens και ο εισηγητής της μεθόδου Φάνης Κατέχος.

Κατά τη διάρκεια του 6th Handmade and Recycled Theater Festival, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του Youth Exchange. Η ανοιχτή πρόσκληση παρακολούθησης των workshop, έχει στόχο να γνωστοποιήσει τον θεσμό των Ευρωπαικών Προγραμμάτων Ανταλλαγής Νέων, το ρόλο του Θεάτρου ως εκπαιδευτικό – κοινωνικό – εκφραστικό εργαλείο για τους νέους και τη συνεισφορά του «Θεάτρου της Έρευνας – Theater of Research» στο καλλιτεχνικό και κοινωνικό πεδίο.

Ξυλοπόδαρα / Stiltwalking // Φάνης Κατέχος (120′)
23 Σεπτεμβρίου, 17:30

Ένα εργαστήριο για μία πρώτη επαφή με τη θεαματική τέχνη των Ξυλοπόδαρων.

Η Τέχνη των Ξυλοπόδαρων έρχεται στο 6th Handmade and Recycled Theater Festival. Ένα εργαστήριο για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη τέχνη του Stiltwalking και επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους.

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό και δωρεάν στο κοινό, ενώ προϋποθέτει καλή διάθεση και αποφασιστικότητα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους αναπαυτικά, αθλητικά παπούτσια, καθώς και μακριά αθλητική φόρμα ή κολάν.

Yoga και Ήχος // Giovanna Michaliadi Sarti (90′)
24 – 28 Σεπτεμβρίου, 17:00

Μία πρόσκληση στο κόσμο της κίνησης και των δονήσεων.

Ενεργοποίηση του σώματος, μέσα από τη Yoga προς εκπαίδευση του νου. Διερεύνηση – παρατήρηση των ηχητικών τοπίων και της μουσικής που παράγει το σώμα, όπως και της ησυχίας που επέρχεται.

Στόχος: η απόκτηση συνειδητότητας της πράξης, η χαλάρωση της σκέψης και η απόλαυση του εαυτού στη στιγμή.
Κίνηση – Παύση – Παρατήρηση – Χαλάρωση
Σώμα – Βλέμμα – Φωνή – Νους

Για να μάθετε περισσότερα για του εκπαιδευτές της Fabrica Athens επισκεφτείτε το https://www.fabricaathens.gr/teamwork/
Για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα και λεπτομέρειες για τις φετινές δράσεις του Handmade And Recycled Theater Festival
http://www.fabricaathens.gr/festival/category/

 

 

Facebooktwittermail