Ολοκλήρωση της Θεατρικής Ανταλλαγής Νέων «Roots and Wings»

θέατρο της έρευνας, θεατρικά εργαστήρια, αθήνα, τεχνοχώρος φάμπρικα, εκπαιδευτικά, ευρωπαικά, προγράμματα, research theater, athens, fabrica, theater

Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens και ο γερμανικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Mostar Friedensprojekt συνεργάστηκαν για 3η συνεχόμενη χρονιά και πραγματοποίησαν το 4ο σε σειρά Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, με θέμα «Roots and Wings», υποστηριζόμενο από το Έλληνο-γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Εργαλείο προσέγγισης της θεματικής του Youth Exchange αποτέλεσε το θέατρο και πιο συγκεκριμένα η θεατρική μέθοδος που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτές της Fabrica Athens «Θέατρο της Έρευνας – Theater of Research». Ο Φάνης Κατέχος, η Giovanna Michaliadi Sarti και ο Παύλος Μελικίδης ήταν δίπλα στους νέους συμμετέχοντες, τους οποίους για 16 μέρες συντρόφευσαν και καθοδήγησαν σε μια θεατρική εξερεύνηση σε Αθήνα και Βερολίνο. Τα εργαστήρια που παρακολούθησαν οι νέοι ήταν εντατικά, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00, ενώ τον ελεύθερο τους χρόνο πέρα από τις προσωπικές και ομαδικές εργασίες – αυτοσχεδιασμούς που τους ζητήθηκαν να δημιουργήσουν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη που τους φιλοξένησε, να συναναστραφούν με τους κατοίκους της και να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική ζωή και δράση της. Σημαντικό είναι να σημειωθεί, ότι το project ήταν δωρεάν και κάλυπτε πλήρως οικονομικά τη συμμετοχή των νέων στα θεατρικά εργαστήρια, τη διαμονή, τη διατροφή και τα έξοδα μεταφοράς – μετακίνησης.

Τα workshops που παρακολούθησαν οι 20 νέοι καλλιτέχνες έλαβαν μέρος στον Τεχνοχώρος Φάμπρικα και στο Theaterhaus Berlin. Το πρόγραμμα, ύστερα από την αξιολόγησή του, αποτέλεσε για αυτούς μία πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία, αν και όλοι τους είχαν είτε επαγγελματική είτε ερασιτεχνική επαφή με το θέατρο. Η εμπειρία αυτή συμπεριέλαβε έντονη σωματική πρακτική, προς απόκτηση σωματικής συνειδητότητας, ομαδικής σύνδεσης και επικοινωνίας, αλλά και ενότητας ή αλλιώς συντονισμού πράξης/σώματος και ιδέας/νου. Οι trainers ελίχθηκαν ανάμεσα σε διάφορες θεατρικές και όχι μόνο μεθόδους, αλλά και σε τεχνικές που έχουν αναπτύξει οι ίδιοι. Σημαντική είναι η επισήμανση που δίνουν οι άνθρωποι της Fabrica Athens στο ανθρωπολογικό κομμάτι της τέχνης, μετατρέποντας την τέχνη και το θέατρο σε ένα εργαλείο για τη ζωή και αντίστροφα τη ζωή σε ένα πεδίο έμπνευσης για τη τέχνη. Το γεγονός αυτό, αποτελεί μικρή, αλλά καίριάς σημασίας λεπτομέρεια, καθώς οι νέοι που συμμετέχουν στα προγράμματα ανταλλαγής, ανακαλύπτουν νέες ποιότητες στη ζωή και στο θέατρο, σε ένα καλλιτεχνικό ταξίδι, το οποίο μετατρέπεται σε ταξίδι αυτογνωσίας όντας ένα ενεργό μέλος μιας ομάδα. Συνεπώς, τα προγράμματα ανταλλαγής που πραγματοποιεί η ομάδα της Φάμπρικα αποτελούν όχι μόνο μια θεατρική εμπειρία, αλλά μια εμπειρία ζωής.

Οι 2 εβδομάδες που πέρασαν παρέα οι 10 Έλληνες και οι 10 Γερμανοί, κατέληξαν σε μια performance με τίτλο «Roots and Wings», οι οποία παρουσιάστηκε στο Schauspielschule Charlottenburg. Η παράσταση ήταν μια σύνθεση του υλικού που δημιουργήσαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του προγράμματος υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της Fabrica Athens.

Η θεατρικός οργανισμός της Fabrica Athens και ο Mostar Friedendensproject θα διεξάγουν μέσα στο 2019 ποικίλα νέα προγράμματα ανταλλαγής νέων, καθώς και ευρωπαικά προγράμματα ERASMUS+, τα οποία θα κινηθούν γύρω από τον καλλιτεχνικό και θεατρικό άξονα.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας στον χώρο της εκπαίδευσης στους παρακάτω ηλεκτρονικούς συνδέσμους:
https://www.fabricaathens.gr/teamwork/category
https://www.facebook.com/researchtheater/

Facebooktwittermail