Youth Exchange – Ευρωπαϊκή Πολιτισμική Κληρονομιά

youth exchange, greece, fabrica athens, theater, erasmus plus, προγράμματα ανταλλαγής νέων, εράσμους, θέατρο, εκπαίδευση.jp
Η εμπειρία της Ανταλλαγής Νέων “Σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Πολιτισμική Κληρονομιά”.
Η Fabrica Athens έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Erasmus+, ρωτάει τους συμμετέχοντες της ελληνικής αποστολής για την εμπειρία τους στο Youth Exchange.

Το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων διοργάνωσε ο τούρκικος οργανισμός Limit Gokyuzunde. Ανάμεσα στις πολυάριθμες και ποικιλόμορφες δραστηριότητες του Προγράμματος, η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens ανέλαβε την καλλιτεχνική εκπαίδευση των συμμετεχόντων. Η θεματική προσεγγίστηκε μέσω θεατρικών τεχνικών, που οδήγησαν στην δημιουργία ενός χορευτικού flash mob. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο εμπορικό κατάστημα της Άγκυρας, CEPA. Εκεί, ακολούθησε προωθητικός πάγκος για το Erasmus+, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος και οι εμπειρίες που βίωσαν οι συμμετέχοντες.

Αυτήν την εμπειρία μετά από ένα μήνα μοιράστηκαν με τους ανθρώπους της Fabrica Athens οι νέοι που συμμετείχαν με την ελληνική αποστολή. Θέλοντας να μεταδοθούν αυτούσια οι σκέψεις, τα συναισθήματά και το βίωμα τους, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρα τα κείμενα που κατέθεσαν.

Πώς 10 ημέρες εντατικών καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καταγράφονται στο σώμα, το πνεύμα και γενικότερα στην ζωή των νέων; Πώς η κοινή εμπειρία, βιώνετε και καταγράφετε διαφορετικά; Λίγα λόγια από αυτούς που αφιέρωσαν τους εαυτούς τους και ταξίδεψαν στην γειτονική Τουρκία.

Άννα Μαρία

Για εμένα το Erasmus+ ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με νέους της ηλικίας μου από διάφορες χώρες και πραγματικά αισθάνομαι ότι ήταν η (μέχρι τώρα) καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Πιστεύω ότι όλη η ομάδα έδεσε πολύ ωραία μέσα από τις δραστηριότητες, τις συζητήσεις αλλά και από τη θέληση των ίδιων των ανθρώπων να μάθουν ο ένας τον άλλον και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που αποκόμισα από αυτήν την εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ανθρώπους που να έχουν το μεράκι και τη διάθεση να συναναστραφούν, να δεθούν και να αναπτύξουν σχέσεις με διαφορετικούς ανθρώπους, άγνωστους και τελικά μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων να δημιουργήσουν κάτι όμορφο μαζί από το μηδέν. Αυτό για εμένα είναι ανεκτίμητο και νιώθω τρομερά τυχερή που είχα την ευκαιρία να το ζήσω και δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το συναίσθημα.

Ιωάννα

Ενθουσιασμός, χαρά, τύχη, περιέργεια, περηφάνια, ομαδικότητα, αλληλεγγύη, αγάπη, συγκίνηση. Πολύ λίγα από αυτά που ένιωσα, βιώνοντας πρώτη φορά την εμπειρία του Erasmus+. Τόσα άτομα να συναναστραφείς, τόσες εμπειρίες να αποκομίσεις, τόσες όμορφες στιγμές να κρατήσεις, τόσους φίλους από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες να “ζήσεις”. Δεν κρύβω το γεγονός ότι είναι εμπειρία ζωής και πολύ περισσότερο η καλύτερη εμπειρία και περίοδος της ζωής μου. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ μου ότι θα μπορούσα να μελετήσω την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά σε συνδυασμό με το Θέατρο, τον χορό ,τις τέχνες γενικότερα. Ο διάλογος, οι δραστηριότητες, ο χορός και όλες οι δοκιμασίες δύσκολες μα δημιουργικές, και το αποτέλεσμα πέρα για πέρα ικανοποιητικό. Σίγουρα από τα καλύτερα ταξίδια που έχω κάνει και θα ξανάκανα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Ένα ταξίδι ζωής.

Φωτεινή

Ήταν η πρώτη μου φορά που συμμετείχα σε πρόγραμμα Erasmus+. Μοναδική εμπειρία για μένα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Η διάθεση όλων να γνωριστούμε, να μοιραστούμε ουσιαστικά την καθημερινότητα μας για δέκα συνεχόμενες μέρες ήταν θαυμάσια. Οι παντός τύπου δραστηριότητες και συζητήσεις του προγράμματος ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσες και μας έφεραν ακόμα πιο κοντά. Οι συντονιστές του προγράμματος ήταν εξίσου εξαιρετικοί έδιναν πολύ αγάπη σε αυτό που έκαναν και γι αυτό είχε αυτό το αποτέλεσμα. Ήτανε ένα ταξίδι δέκα ημερών αξέχαστων.  Ήταν πολύ δυνατή εμπειρία για μένα μου έδωσε ώθηση και εφόδια και ιδέες να συνεχίσω σε αυτά που θέλω.

Facebooktwittermail