[2018]: Ξανθή

fabrica athens, fabrica artspace, theater of research, performance, bubble performing, circus, greece, circus theater, θέατρο της έρευνας, περφόρμανς, αθήνα, ελλάδα, τσίρκο
Ξανθή – Performance

Η «Ξάνθη» είναι μια solo performance, η οποία συνδυάζει επί σκηνής την Εγκατάσταση – Installation, το Θέατρο και την Τέχνη της Σαπουνόφουσκας – Bubble Performing, καθώς και την Επιστήμη  που μελετά το πρωτότυπο αυτό υλικό, Bubble Science. Προσεγγίζει αλληγορικά τα 3 στάδια συνειδητότητας (Πραγματικότητα, Όνειρα και Βαθύς Ύπνος) και τα μεταξύ τους όρια, εμπνευσμένη από το καλλιτεχνικό κίνημα του Σουρεαλισμού, την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη και τον Ινδουιστικό Πολιτισμό.

Η παράσταση βασίζεται στα γεγονότα της ζωής της Ξανθής. Μιας καθημερινής γυναίκας, γιαγιά της performer, η οποία γεννήθηκε το 1934 στο νησί της Χίου. Ζώντας σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η ζωή δίνει έμπνευση και φέρνει στη σκηνή ένα νέο πλάσμα, το οποίο υπόκεινται συνεχώς σε μεταμορφώσεις. Οι ενέργειές του συναντούν κοινωνικά, πολιτισμικά, ακόμα και τυχαία γεγονότα της παγκόσμιας ατζέντας μέσα από κείμενα και μουσικές.

Η Ξάνθη είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας έρευνας για το πώς ένας καλλιτέχνης μπορεί να είναι ανεξάρτητος δημιουργός. Ερευνώντας το Θέατρο από το φάσμα των Παραστατικών Τεχνών και της Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η ομάδα μας στοχεύει ο κάθε καλλιτέχνης να δημιουργήσει μια προσωπική μέθοδο θεατρικής κατάρτισης και μια ατομική παράσταση, την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί για να επιδείξει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία. Το γεγονός ότι αυτή είναι μια συνεχόμενη διαδικασία τόσο για την παράσταση όσο και για τη μεθοδολογία, αμφισβητεί τον τρόπο που εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε και προσεγγίζουμε την εφήμερη φύση της ζωή, ενώ ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα για τον όρο “δημιουργία” ως άνθρωποι και ως καλλιτέχνες. Έτσι λοιπόν, η παραπάνω έρευνα και μέθοδος εργασίας εγείρει την ανάγκη ανάπτυξης μιας πρακτικής φιλοσοφίας στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Συντελεστές

Performer: Joan Nino
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Φάνης Κατέχος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μαρκεζίνη

Facebooktwittermail