Παρουσίαση & Ανάλυση του Καλλιτεχνικού Δικτύου του Τεχνοχώρου Fabrica Athens

Gephi-ρώνοντας την Τέχνη-Πάντειο Πανεσπιστήμιο-Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πάντειου Πανεπιστημίου 2016-2017 με επιβλέποντες τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιάννη Σκαρπέλο και τον Δρ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, ερεύνησαν τη δράση του Τεχνοχώρου Fabrica Athens με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων ανάλυσης κοινωνικών καλλιτεχνικών δικτύων, συγκεντρώνοντας και επεξεργάζοντας στοιχεία κατά το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017.

Η θεωρία των δικτύων

Small World Effect

Tη δεκαετία του 1960 ο Stanley Milgram πραγματοποίησε ένα πείραμα για να αποδείξει πόσο μικρός είναι εν τέλει ο κόσμος μας. Ζήτησε από έναν αριθμό ατόμων να προωθήσουν ένα γράμμα που προοριζόταν για ένα τελείως άγνωστό τους άτομο. Πολλά από τα γράμματα δεν έφτασαν τον προορισμό τους, αλλά το ¼ από τα γράμματα αυτά έφτασε στον τελικό παραλήπτη του και μάλιστα αφού είχε περάσει από ένα μέσο όρο έξι ατόμων.

Social Network Analysis

Το αποτέλεσμα της Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων (Social Network Analysis – SNA) αξιοποιεί τη Θεωρία των Δικτύων και διερευνά τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ατόμων. Τα δίκτυα αυτά αποτυπώνονται με γράφους (διαγράμματα δικτύων) στους οποίους οι κόμβοι αναπαρίστανται ως κύκλοι και οι σχέσεις/οι δεσμοί αναπαρίστανται ως γραμμές. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον εικαστικό αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό για την ένταση και την ποιότητα των καλλιτεχνικών συνεργασιών σε συνθήκες έμπνευσης και δημιουργίας στα χρόνια της κρίσης με μηδενική χρηματοδότηση και αμήχανες εθνικές πολιτικές για τον πολιτισμό.

Μεθοδολογία έρευνας για τον Τεχνοχώρο Fabrica Athens

  • Συλλογή πληροφοριών από το διαδίκτυο (ιστοσελίδα του Τεχνοχώρου, σελίδες στο Facebook, δημοσιεύσεις δελτίων τύπου σε ηλεκτρονικά περιοδικά), από έντυπο υλικό (αφίσες, προγράμματα εκδηλώσεων) και δημοσιεύσεις στον Τύπο.

Eλεύθερη συνέντευξη στον Φάνη Κατέχο, ιδρυτικό μέλος του Τεχνοχώρου Fabrica.

  • Εξόρυξη δεδομένων (data mining) της ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης του Τεχνοχώρου από το Facebook με την εφαρμογή netvizz.
  • Επεξεργασία δεδομένων (data cleaning) με χρήση Open Office Calc και εισαγωγή τους στην εφαρμογή Gephi για την στατιστική ανάλυση και οπτικοποίηση του Δικτύου.

Το ποσοτικά στοιχεία της έρευνας αποτυπώνονται στο διαδραστικό δίκτυο:
http://www.mimerdesign.gr/gephi/fabrica

Η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων περιγράφονται στην εργασία:                                         

Μελέτη Φάμπρικας- Πάντειο 2017.pdf

Facebooktwittermail