Ο Κύκλος Ζωής της Σαπουνόφουσκας

παράσταση με σαπουνόφουσκες, θέατρο, τσίρκο, τεχνοχώρος φάμπρικα, θέατρο της έρευνας, bubble shows, theater, circus, experimental theater (2)
Ο Κύκλος Ζωής της Σαπουνόφουσκας – από το Αόρατο στο Ορατό.
Όπως όλα γύρω μας έτσι και οι Σαπουνόφουσκες κάνουν το δικό τους κύκλο ζωής. Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens και οι Mr and Mrs Bubble αποκαλύπτουν την εφήμερη και διάφανη ζωή της Σαπουνόφουσκας.

Το καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο της νέας παραγωγής της Fabrica Athens “Ξανθή – Xanthi”, η Giovanna Michaliadi Sarti και ο Φάνης Κατέχος, ξεκίνησαν νέους πειραματισμούς γύρω από τη τέχνη του θεάτρου και την επιστήμη της σαπουνόφουσκας, Bubbleology. Μεταξύ άλλων, οι πειραματισμοί ελίχθηκαν γύρω από το πως η παραστατική τέχνη του θεάτρου και η επιστήμη Bubbleology μπορούν να συνδυαστούν προς τη δημιουργία ενός θεάματος που ενώνει τα δύο είδη.

Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν ειδική κατασκευή – installation ,στην οποία βυθίζεται ειδικός projector. Σε αυτόν σχηματίζεται διαφάνεια σαπουνόφουσκας, πάνω στην οποία έγινε εφαρμογή διαφόρων ειδών φωτισμών και προβολών. Μέρος των πειραματισμών αποτέλεσε και ο καθρεφτισμός χειροποίητης φωτιστικής ιδιοκατασκευής της ομάδας, η οποία διαθέτει ημιδιάφανο πανί και εκπέμπει λευκό φωτισμό. Έκπληξη, αποτέλεσε το γεγονός ότι το λευκό φόντο του πανιού δεν εμφανίζεται στην διαφάνεια σαπουνόφουσκας. Αντίθετα, ο λευκός φωτισμός αποκαλύπτει την πολύχρωμη φύση της.

Μετά από πολυάριθμες δοκιμές, παρατηρήθηκε ότι η υγρή διαφάνεια που συμβάλλει στον σχηματισμό της σαπουνόφουσκας ακολουθεί το δικό της κύκλο ζωής. Η κάθε φούσκα “γεννιέται, ζει και πεθαίνει”. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, περνάει από ποικίλες φάσεις με συγκεκριμένες συχνότητες, οι οποίες αποδίδονται στην επιφάνειά της χρωματικά. Ο χρωματικός καμβάς της υγρής επιφάνειας ακολουθεί συγκεκριμένο μοτίβο. Το πολύμορφο μοτίβο και η διάρκειά του εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους όπως είναι:

  • Ο όγκος του αέρα που περικλείει η επιφάνεια της φούσκας.
  • Τα ρεύματα αέρα και το επίπεδο της υγρασίας του περιβάλλοντος.
  • Η εσκεμμένη ή ομαλή καταστροφή της διαφάνειας.

Από μια διαφορετική οπτική της συγκεκριμένης ανακάλυψης, οι σαπουνόφουσκες μας υπενθυμίζουν:

Σε αυτόν τον κόσμο, τον αιώνιο και για αυτό εφήμερο, όλα τριγύρω υπόκεινται στην αέναη εναλλαγή της ποσότητας φωτός. Αυτό το φως που αγκαλιάζει τα πάντα, το κάθε τι το αντανακλά. Με τον δικό του τρόπο, αποκαλύπτοντας τα δικά του χρώματα και την δική του μοναδική φύση. Το ίδιο κάνει και μι φυσαλίδα από σαπούνι. Η μόνη διαφορά, είναι πως αυτή δεν μπορεί να δείξει κάτι άλλο πέρα από αυτό που είναι. Ταξιδεύει ελεύθερη και διάφανη, χωρίς αντιστάσεις στο εδώ και τώρα.

Για να δείτε τον Κύκλο Ζωής της Σαπουνόφουσκας πατήστε εδώ.

Facebookmail