Δέκα Κόσμοι στο Πέρασμα μιας Εφήμερης Πνοής

fabrica athens, street theater, greece, carantine, 2021, athens, θέατρο δρόμου, ελλάδα, αθήνα, δρώμενα, τεχνοχώρος φάμπρικα, ξυλοπόδαρα, καραντίνα, joan nino
Δέκα Κόσμοι στο Πέρασμα μιας Εφήμερης Πνοής
«Το θέατρο δεν είναι εδώ για να μονολογήσει, αλλά για να επικοινωνήσει, να εμψυχώσει και να ενώσει.»

Στις μέρες μας ήθελε μέσα από την τέχνη του θεάτρου να αποκαλυφθεί η αρρώστια της πολιτείας μας. Ενός συστήματος, που η λειτουργία του δεν διαφέρει πολύ από οποιοδήποτε άλλο μηχανικό σύστημα, και που, από τα μικρότερα γρανάζια μέχρι και τον εγκέφαλο της μηχανής του, χωλαίνει. Φτάνει μονάχα ένα μέρος του συστήματος, ένα μικρό εξάρτημα του (μα και μεγάλο το ίδιο κάνει), να μην έχει συντηρηθεί σωστά, να μην έχει διαπιστωθεί η ποιότητα ή η απόδοσή του, ώστε να απορυθμιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.

Αν υποθέσουμε πως το κάθε μέρος που απαρτίζει το σύστημα αποτελεί την λειτουργία μας σε αυτό, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από εμάς ενεργεί, πράττει και προσφέρει στο σύστημα και κατά συνέπεια τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί, συνεργάζεται και διασυνδέεται με τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος, τότε στη περίπτωση μου και της Fabrica Athens, αυτός ο τρόπος είναι η τέχνη και συγκεκριμένα το θέατρο.

Το θέατρο

Μια από τις λειτουργίες του θεάτρου, αυτή που με κίνησε να το γνωρίσω, είναι η επικοινωνία. Καθ’ όλη τη θεατρική διαδικασία (από την πρόβα, μέχρι την έκθεση – παρουσίαση, αλλά και τις συζητήσεις – δράσεις που μπορεί αυτή να πυροδοτήσει) ξετυλίγεται ένας δημιουργικός διάλογος (λεκτικός και μη) που αναπτύσσεται σε ένα εύφορο έδαφος σεβασμού. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στη περίπτωση της ομάδας μας και των συνεργασιών της. Η διαδικασία αυτή διαθέτει μια εκπληκτική εξωστρέφεια, η οποία πηγάζει και στηρίζεται σε μια αντιδιαμετρικά αντίθετη, βαθιά εσωστρέφεια.

Στη πορεία συνειδητοποίησα επίσης ότι το θέατρο μετακινεί και μετακινείται. Μπορεί να γίνει η αφορμή για αλλαγή σε μια μονάδα, σε ένα σύνολο, σε μια σειρά γεγονότων, ενώ αυτά με τη σειρά τους μπορούν εξίσου να συντελέσουν στο να αλλάξει το θέατρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να πει κανείς ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει σε περιπτώσεις πρόληψη, εφήμερο ιατρικό ή ακόμα και θεραπεία.

Τώρα

Στον τόπο και στον χρόνο στον οποίο ζούμε λοιπόν, και ως μέρος του πολιτειακού συστήματος που προαναφέραμε, είναι καίριας σημασίας ο καθένας να προσφέρει και να αντισταθεί με όποια μέσα διαθέτει και τον εκφράζουν. Με αυτή την σκέψη η δράση «Δέκα Κόσμοι στο Πέρασμα μιας Εφήμερης Πνοής» πέρα από μια μουσική πορεία, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, είναι και κοινωνική πράξη, αλλά και δήλωση. Ότι το θέατρο δεν περιμένει πότε θα ανοίξουν πάλι οι σκηνές και οι ευκαιρίες στον πολιτισμό. Το θέατρο είναι ζωντανός οργανισμός και αρπάζει τις ευκαιρίες της ζωής τώρα ως μέρος της ίδιας της ζωής. Το θέατρο δεν είναι εδώ για να μονολογήσει, αλλά για να επικοινωνήσει, να εμψυχώσει και να ενώσει.

Έμπνευση για τη δράση αποτέλεσε η συλλογή χειροποίητων μασκών «Ζευγάρια στους Δέκα Κόσμους» της μητέρας μου, Συλβάνα Σάρτι. Οι Δέκα Κόσμοι που αναφέρονται στο Βουδισμό Νίτσιρεν (ο Κόσμο της Κόλασης, της Πείνας, της Κτηνωδίας, του Θυμού, της Ηρεμίας, της Ευφροσύνης, της Μάθησης, της Κατανόησης ή Μερικής Φώτισης, των Μποντισάτβα και της Φώτισης), δηλαδή οι δέκα τρόποι με τους οποίους κατανοούμε και απαντάμε στα φαινόμενα, ή αλλιώς στην πραγματικότητα, εμπεριέχουν ο ένας τον άλλον και συνυπάρχουν κάθε στιγμή της ζωής· ακόμη και σε αυτή τη «σκοτεινή» περίοδο που διανύουμε. Εξαρτάται από εμάς που κατευθύνουμε την ενέργεια μας και ποια είναι η πρόθεση μας, ώστε να φωτίσουμε τους κόσμους αυτούς.

Αθήνα, 08.03.2021
Joan Nino


Η πρώτη έξοδος

Η δράση έκανε το πρώτο της πέρασμα το Σάββατο 6 Μαρτίου από τις γειτονιές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Σταθμοί της διαδρομής της ήταν:

Συντελεστές δράσης

Performer: Άρτεμις Κρυονοπούλου, Ελευθερία Καλαμποκά, Κατερίνα Μαρκεζίνη, Νατάσσα Αραμπατζή, Στεύη Θεοδοσίου, Joan Nino
Καλλιτεχνική υποστήριξη: Φάνης Κατέχος 
Κινηματογραφιστής: Κώστας Τατάρογλου – Cinemascoop
Μάσκες: Silvana Sarti
Σκηνοθεσία: Joan Nino
Ευχαριστούμε για την έμπρακτη στήριξη: Μαριαλένα Πριοβόλου, Μυρτώ Βαμβακά

Facebooktwittermail