Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στην Βοσνία

πρακτική άσκηση, τεχνοχώρος φάμπρικά, ανοιχτό κάλεσμα, fabrica athens,make art not walls, erasmus plus, greek team, fabrica athens, theater education and training, theater of research, θέατρο της έρευνας, θέατρο
Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens και ο γερμανικός Οργανισμός «Mostar Friendensproject e.V.», πραγματοποίησαν το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων – Make Art, Not Walls.
Η Δήμητρα Μάζη, υπεύθυνη της Ελληνικής αποστολής του προγράμματος, παρουσιάζει την ιστορία και την εμπειρία του Make Art, Not Walls.

Η ιστορία του συγκεκριμένου προγράμματος ξεκινάει τον Αύγουστο του 2018 στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων «A Race For Tolerance» που συνδιοργανώθηκε από την Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens και τον γερμανικό Οργανισμό «Mostar Friendensproject e.V.». Εκεί γνωριστήκαμε για πρώτη φορά με τον Benjiamin Bender και την Alina Nogai, μέλη του οργανισμού Mostar. Στην επόμενη μας συνάντηση μετά από λίγους μήνες σε ένα training course ξεπήδησε η ιδέα μας για το πρόγραμμα Make Art, Not Walls. Τους μήνες που ακολούθησαν οργανώσαμε τις σκέψεις μας και τις ιδέες μας και γράψαμε το παραπάνω πρόγραμμα.

Tο πρόγραμμα εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2019 και μπήκαμε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του. Υπήρχαν αρκετές δυσκολίες: τρεις άνθρωποι βρισκόμασταν σε διαφορετικές χώρες, έχοντας άλλες καθημερινότητες και δεν ήταν λίγες οι μέρες που τα ξενύχτια μας έβρισκαν στις οθόνες των υπολογιστών μας. Στη συνέχεια, η θέληση και η χαρά για τη δημιουργία του προγράμματος υπερέβη την όποια δυσκολία. Έτσι λοιπόν, τον Αύγουστο του 2019, έναν χρόνο μετά την πρώτη μας γνωριμία, βρεθήκαμε σε έναν κύκλο με 37 ανθρώπους από 7 διαφορετικές χώρες!

«Υπάρχει ένας κόσμος εκεί έξω που δεν έχουμε εξερευνήσει ακόμα. Είναι φοβερό το τί μπορείς να μάθεις στους άλλους. Είναι τρομαχτικό το τί μπορείς να μάθεις απ’ τους άλλους. Απίστευτο το τι μπορείς να καταφέρεις βγαίνοντας από τη γυάλα σου.»
Ιωάννα Αράπη, συμμετέχουσα στο Make Art, Not Walls

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων έλαβε μέρος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην πόλη του Kljuc την περίοδο 7 με 16 Αυγούστου 2019 υπό την στήριξη του Erasmus +. Οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Δανία, η Ουκρανία, η Πορτογαλία και η Μολδαβία. Το θέμα του προγράμματος κινήθηκε γύρω από το ερώτημα:

Πώς ένα μικρό βήμα μπορεί να ενθαρρύνει μια ομάδα νέων ανθρώπων να κάνουν τη δική τους κίνηση και να εκφράσουν με το δικό τους τρόπο και τη δική τους φωνή τον κόσμο που αυτοί θέλουν;

Μέσα σε δέκα μέρες άνθρωποι από 7 διαφορετικές χώρες που δεν γνωρίζονταν, με διαφορετικά βιώματα και ερεθίσματα ήρθαν σε επαφή για να φτιάξουν μια πραγματικότητα που αυτοί επιθυμούν και να καταδικάσουν ρατσιστικές συμπεριφορές και δυσμενείς συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά. Με την χρήση θεατρικών τεχνικών, δημιουργικών δραστηριοτήτων, καθώς και συζητήσεων δημιουργήθηκε από όλους μας ένα προστατευμένο και ομαδικό περιβάλλον, όπου οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά.  Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια παράσταση θεάτρου δρόμου και με μια έκθεση φωτογραφίας από τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν. Μέσω αυτών είχαν τη ευκαιρία να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους, τα θέματα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι καθώς και αυτά που τους προβληματίζουν.

«Μια ανεκτίμητη εμπειρία με πολλές γνώσεις, σύνδεση με υπέροχους ανθρώπους, ένα υπέροχο και αξέχαστο ταξίδι» Eύη Μητράκα, συμμετέχουσα στο πρόγραμμα Make Art, Not Walls
Η Fabrica Athens χρησιμοποιεί το θέατρο και τις θεατρικές μεθόδους που έχει αναπτύξει ως εκπαιδευτικό, κοινωνικό, και ανθρωπιστικό  εργαλείο.
  • Το θέατρο συνέβαλε στη μεταξύ των συμμετεχόντων γνωριμία και μοίρασμα των εμπειριών τους. Οι δράσεις και η τριβή που απαιτεί η θεατρική διαδικασία, οδήγησε σε ένα έμπρακτο ψυχικό και πνευματικό άνοιγμα του κάθε συμμετέχοντα.
  • Τεχνικές σωματοποιημένου θεάτρου και θεάτρου Forum δημιούργησαν ένα κλίμα εσωτερικής και ομαδικής συγκέντρωσης και έλαβαν το ρόλο του καταλύτη ώστε να υπάρξει ένα αδιάσπαστο δέσιμο μεταξύ των μελών της ομάδας.
  • Η διαδικασία της έκθεσης έδωσε την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να «τσαλακωθούν» μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της ομάδας, με αποτέλεσμα να «μαλακώσουν» σαν άνθρωποι και να ανοίξει ο νους τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με το ερώτημα του πόσο ίδια ή όχι είναι τα γεγονότα και οι καταστάσεις που βιώνουμε παρόλο που βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία του χάρτη.

«Μία πρωτόγνωρη εμπειρία που σε ξεβολεύει δυναμικά από τη βολή σου και από τα πράγματα που ήξερες μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να έρχεσαι σε ουσιαστική επαφή με άλλους ανθρώπους, με τον εαυτό σου και με τη δημιουργία με άξονα το θέατρο.»
Μαρία Κουφομανώλη, συμμετέχουσα στο Make Art,Not Walls 

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Οργανισμό της Fabrica Athens. Οι συμμετέχοντες της ελληνικής αποστολής, που βρέθηκαν στο ευρωπαϊκό project ήταν οι  Νίκος Χορταριάς, Μαρία Κουφομανώλη, Εύη Μιτράκα, Ιωάννα Αράπη και Φωτεινή Στάμου. Το πρόγραμμα αποτέλεσε για τους συμμετέχοντες της ελληνικής αποστολής ένα ξεχωριστό ταξίδι σε 7 ευρωπαϊκές χώρες ταυτόχρονα. Παρά τις διαφορετικότητες:

  • Ανακάλυψαν τα κοινά σημεία με τους υπόλοιπους πολιτισμούς και τα χαρακτηριστικά που τους ενώνουν
  • Βρήκαν τρόπους να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν τον κόσμο στον οποίο θέλουν να ζουν
  • Κατάφεραν να συμβιώσουν, καταλύοντας τις όποιες φαινομενικές διαφορές μπορεί να υπάρχουν, γιατί η ουσία είναι ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και ας συνηθίζουμε να το ξεχνάμε.
«Για εμένα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα κάποια χαρακτηριστικά μου, με έφερε σε επαφή με ενδιαφέροντα άτομα. Θα το ξαναέκανα ανεπιφύλακτα»
Φωτεινή Στάμου, συμμετέχουσα στο Make Art, Not Walls

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πολυδραστική ομάδα τέχνης Fabrica Athens, στην οποία μαθητεύω τα τελευταία χρόνια, για την ευκαιρία που μου έδωσε να αποτελέσω ένα συντελεστή δημιουργίας και να βιώσω αυτή τη μοναδική εμπειρία. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δάσκαλο μου Φάνη Κατέχο για όσα με έμαθε και με μαθαίνει τόσο στη τέχνη του θεάτρου όσο και στη ζωή. Τέλος, ευχαριστώ τους συμμετέχοντες της ελληνικής αποστολής, το γερμανικό Οργανισμό «Mostar Friendensproject» και φυσικά τους φίλους και συνεργάτες μου Alina Nogai και Benjiamin Bender που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και μαζί καταφέραμε να κάνουμε μια ιδέα πραγματικότητα και εμπειρία ζωής.

«Να φτάνεις στο μεγαλύτερο βάθος των ανθρώπων, και στη μεγαλύτερη κορυφή της συντροφικότητας-αυτό είναι που ήταν που έμαθα από αυτό το project»
Νίκος Χορταριάς, συμμετέχων στο Make Art, Not Walls
Facebooktwittermail