[Απολογισμός]: Θεατρικές Συνδέσεις ΙΙΙ

fabrica athens, theater, youth exchange, mostar, germany, greece, berlin, athens, free, theater of research, θέατρο

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΙΙΙ
από τη Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens

 

Trailer: https://youtu.be/wp_m1oa1AEs

Full video: https://www.youtube.com/watch?v=NjGo8ysAEqg

Απολογισμός προγράμματος:

Από τις 04 έως τις 12 Αυγούστου 2022 η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens (F.A.) πραγματοποίησε στη κωμόπολη της Μεθώνης το πολυθεματικό πρόγραμμα «Θεατρικές Συνδέσεις». Η δράση έχει εκπαιδευτικό, αλλά και πολιτιστικό χαρακτήρα και διεξήχθη στο μεσσηνιακό θέρετρο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Φέτος έγινε σε συνεργασία με το γερμανικό οργανισμό Mostar Friedensprojekt, το Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης, το Πολιτιστικό Σύλλογο και το «Γεωργακοπούλειο» Δημοτικό Σχολείο Μεθώνης. Ακόμη, οι Θεατρικές Συνδέσεις ΙΙΙ υλοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη του DGJW/ΕΓΙΝ, του Δήμου Πύλου Νέστορος, του Camping Methoni και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στόχος του προγράμματος, όπως φανερώνει η θεματική του (Θεατρικές Συνδέσεις) είναι οι συμμετέχοντες αυτού να συνδεθούν με τον εαυτό τους, την ομάδα, το τόπο και τη τοπική κοινότητα, να χτιστούν δηλαδή γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας και δημιουργίας μεταξύ των τριών. Η φετινή ομάδα συμμετεχόντων είχε πολυπολιτισμικό προφίλ με 28 συνολικά συμμετοχές από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Τσεχία, Αλβανία, Πολωνία, Ισραήλ, Η.Π.Α., Ινδία και Αρμενία.

Κατά κύριο λόγο, ο σκοπός των Θεατρικών Συνδέσεων επιτεύχθηκε μέσα από τη θεατρική διαδικασία, η οποία απαρτίσθηκε από τρία σκέλη: παρακολούθηση θεατρικών εργαστηρίων από τους trainer της F.A., Φάνη Κατέχο και Τζοβάννα Μιχαλιάδη Σάρτι, δημιουργία και παρουσίαση μιας devised performance, εμψύχωση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δράσεων, όπου συμμετείχαν κάτοικοι, επισκέπτες της Μεθώνης και άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας (καθημερινή yoga στη παραλία, εργαστήριο τσίρκο, περιπατητική δράση με σαπουνοφουσκες – bubble parade, fire show).

Ανταποδοτικά, μέλη της τοπικής κοινότητας πρόσφεραν στους συμμετέχοντες/-ουσες ξεναγήσεις, ανοιχτές και προς το ευρύ κοινό (διαδραστική ξενάγηση στο Κάστρο Μεθώνης από το Διονύσιο Ψαλλίδα, περιπατητική ξενάγηση – τα βήματα του Καποδίστρια στη Μεθώνη από τον Αντώνη Τσιρίγο). Όλες οι παραπάνω δράσεις, ήταν καθορίστηκες για τη γνωριμία και την ενσωμάτωση των συμμετεχόντων του θεατρικού εργαστηρίου στη κοινότητα.

Συμπληρωματικά, στη γνωριμία του τόπου συνέβαλε η επίσκεψη τοπικών επιχειρήσεων, η οποία οδήγησε και στην οργάνωση εκπαιδευτικής εκδρομής στον υποθαλάσσιο και παράκτιο ιστορικό και φυσικό πλούτο του όρμου της Μεθώνης και της Σαπιέντζα (προστατευμένη νήσο NATURA 2000).

Ιδιαίτερα σημαντική για τη σύνδεση των συμμετεχόντων/ουσων και τη συναναστροφή τους με τους ανθρώπους του τόπου υπήρξε η κοινή διαμονή τους στο κάμπινγκ του χωριού, σημείο αναφοράς τόσο των επισκεπτών όσο και των ντόπιων. Ακόμη, τα προγραμματισμένα γεύματα μαζί στο χώρο του κάμπινγκ και οι ομαδικές μετακινήσεις και βόλτες με τα ποδήλατα στη μικρή πόλη, ήταν απλές καθημερινές πράξεις που αποδείχθηκαν καταλυτικές για το δέσιμο της ομάδας κα τη γνωριμία του τόπου και των ανθρώπων.

Κινητήριος δύναμη και αφορμή για την οργάνωση και την υλοποίηση της δράσης «Θεατρικές Συνδέσεις» στη Μεθώνη από το 2019, είναι η αγάπη της F.A. για την επαρχία και τη φύση της Ελλάδας, οι ανθρώπινοι και φιλικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί με τη τοπική κοινότητα της Μεθώνης, η (προσωπική και κοινωνική) ανάγκη για αποκέντρωση του πολιτισμού από τα αστικά κέντρα (ιδίως από την Αθήνα) και τέλος η θέληση και η προσπάθεια της ομάδας να γίνει ένας συνδετικός κρίκος για τη διάδοση και τη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. (Τόσο της υλικής, όσο και της άυλης. Εκείνης που έχουμε κληρονομήσει, αλλά και αυτής που συντίθεται στο παρόν για να παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές.) Υπάρχει απύθμενος πλούτος υλικής, άυλης και φυσικής κληρονομιάς στην ελλαδική περιφέρεια, και χαρακτηριστικά στον ευλογημένο τόπο της Μεθώνης, ο οποίος διατηρείται με μεγάλη προσπάθεια από τη τοπική κοινότητα. Η F.A. προσπάθησε για ακόμη μια χρονιά να συμβάλει μέσω των δράσεων των Θεατρικών Συνδέσεων στη διάδοση και τη διατήρηση του, στηρίζοντας τη τοπική κοινωνία στον καθημερινό αγώνα που κάνει για τον πολιτισμό και τη παιδεία.

 

Ιδιαίτερα αναπτερωτική ήταν η προθυμία της τοπικής κοινότητας να στηρίξει και να συμβάλει ξανά στο πρόγραμμα. Η επικοινωνία και η συνεργασία που αναπτύχθηκε με το διευθυντή του «Γεωργακοπούλειο» Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης, το πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, το Δήμο Πύλου Νέστορος, τους διαχειριστές του κάμπινγκ της Μεθώνης, την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και πολλούς άλλους ανθρώπους και επιχειρήσεις του τόπου ήταν παραγωγικές και ανταμειφτικές. Η φετινή συνεργασία, έχοντας ήδη την εμπειρία 2 χρόνων υλοποίησης του προγράμματος, υπήρξε άψογη και η γενναιοδωρία που έδειξαν ο δήμος και οι τοπικοί φορείς στο πρόγραμμα ήταν συγκινητική.

 

Εξίσου ικανοποιητική ήταν η αντίδραση των συμμετεχόντων/ουσων στην επιλογή της τοποθεσίας του προγράμματος, αφού χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους/ες ως ιδανική. Στους συμμετέχοντες άρεσε πολύ το Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης, τα θεατρικά εργαστήρια που φιλοξενήθηκαν σε αυτό και η θαλάσσια εκπαιδευτική εκδρομή στον κόλπο της Μεθώνης και στη Σαπιέντζα. Επιπλέον, τους άρεσε η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, οι δεξιότητες που μάθανε και η εμπιστοσύνη που ένιωσαν (στον εαυτό τους και στη συντονιστική ομάδα) συμμετέχοντας στις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις. Ευχαριστήθηκαν στο έπακρο τη devised performance που φτιάξανε με φόντο το κάστρο της Μεθώνης και ανακοίνωσαν σε γνωστούς τους την εμπειρία, ώστε να συμμετέχουν σε επόμενη ευκαιρία.

 

Τέλος, η F.A. όντας ένας οργανισμός στο θέατρο, συγκεκριμένα στο εφαρμοσμένο θέατρο (applied theater), θέατρο δρόμου (street theater), τη θεατρική performance  και το Θέατρο της Έρευνας που έχει εισάγει, μας αφορούσε για ακόμα μια φορά να εμψυχώσουμε μια δυνατή εμπειρία για τους συμμετέχοντες/ουσες και τους ανθρώπους του τόπου μέσα από τη παράσταση συνόλου που δημιουργήθηκε με όλη την ομάδα και τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις που πραγματοποιήσαμε με τους/τις νέους/ες και τη τοπική κοινότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

 

Καταφέραμε, λοιπόν, μια μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή κόσμου στις δραστηριότητες αυτές, ιδίως στη περιπατητική ξενάγηση «Τα βήματα του Καποδίστρια στη Μεθώνη», στο Bubble Parade, στο Εργαστήριο Τσίρκο και στο Fire Show. Σε όλες τις δράσεις υπήρξε υπέρμετρη αφοσίωση και ενθουσιασμός για το βίωμα και τις πόρτες που αυτό ξεκλείδωσε μέσα στον καθένα/μια.

Συγκεκριμένα, η τοπική κοινωνία πήρε μια αναζωογονητική ανάσα από τις δράσεις του προγράμματος και τη παρουσία της πολυπολιτισμικής ομάδας των συμμετεχόντων, καθώς δε συνηθίζονται δράσεις μεγάλης κλίμακας στη κωμόπολη. Για αυτό και υπήρχε μεγάλη, ενθουσιώδης συμμετοχή, με πολλή χαρά και ευγνωμοσύνη, για την πολιτιστική, ηθική και οικονομική στήριξη που έδωσαν οι «Θεατρικές Συνδέσεις».

Όσον αφορά τα θεατρικά εργαστήρια του προγράμματος, αυτά βασίστηκαν στη θεατρική μέθοδο, Θέατρο της Έρευνα (ΘτΕ). Αναλυτικότερα, για το σκοπό του προγράμματος επιλέξαμε συγκεκριμένο ασκησιολόγιο και πρακτικές των Jerzy Grotowski, Eugenio Barba, Kitt Johnson και του ίδιου του ΘτΕ. Δόθηκε έμφαση στη θεωρητική και πρακτική ανάλυση της Site Specific Performance, όπως αυτή την έχει αποδώσει η προαναφερθείσα, Kitt Johnson, αφού χρησιμοποιήθηκε για τη παρατήρηση του τόπου και τη δημιουργία παραστατικού υλικού για τη τελική παράσταση.

 

Στη παράσταση αυτή που έφερε το τίτλο «LIMIT S» (στα ελληνικά «ΌΡΙΑ») όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες βρήκαν το ρόλο τους στη παραγωγή της performance και συμμετείχαν σε αυτή ενεργά. Ενθουσιασμό και τιμή προκάλεσε η άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας να πραγματοποιηθεί στη Τάφρο του Κάστρου Μεθώνης. Η Τάφρος του Κάστρου είναι ένας χώρο αμύθητης σημασίας και ομορφιάς, που ανέδειξε τη παράσταση, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκε ισάξια από αυτήν.

 

Επιπρόσθετα, οι σκοποί του προγράμματος επιτεύχθηκαν και με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων ως καλλιτέχνες, εμψυχωτές και παρατηρητές στις παράλληλες πολιτιστικές δράσεις που οργάνωσε η F.A., για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Μεθώνης.  Αυτή, μεταξύ άλλων, είχε ως στόχο την κατανόηση και την απόκτηση επιπρόσθετων εμπειριών και ερεθισμάτων για το πως μπορεί κανείς να κάνει θέατρο, γενικά και ειδικότερα με τη και στη κοινότητα και τον αντίκτυπο που έχει το θέατρο άμεσα και μακροπρόθεσμα σε αυτή και το πολιτισμό.

 

Η αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων και ανθρώπων του τόπου επιτεύχθηκε και με επισκέψεις σε ντόπιους, τοπικές επιχειρήσεις και γείτονες μας στο κάμπινγκ, οι οποίες στο μέλλον ευχόμαστε να γίνουν και στοχευμένα ως προγραμματισμένο μέρος του βιωματικού προγράμματος. Επισκεφτήκαμε τα σπίτια, τα χωράφια, τα μαγαζιά, τις σκηνές τους και μάθαμε πως ζούσε και πως ζει ο τόπος.

Facebooktwittermail