Κέντρο Μεικτών Παραστατικών Τεχνών (S.O.M.P.A)

Η ίδρυση της Πολύ-δραστικής Ομάδας Τέχνης Fabrica Athens το 2009 υπήρξε πρωτοβουλία νέων καλλιτεχνών που, παρά τα κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά εμπόδια στην Ελλάδα της κρίσης, αποφάσισαν να πάρουν την τέχνη, κατά συνέπεια και την ζωή, στα χέρια τους. Το 2011 διαμόρφωσαν το δικό τους, εξ ολοκλήρου χειροποίητο θέατρο “Fabrica Theater Stage” στην περιοχή του Κεραμεικού, στην Αθήνα. Η στέγη της ομάδας πήρε την τωρινή της μορφή το 2014, με τον χώρο φιλοξενίας πολιτισμού “Fabrica Artspace”, γνωστό ως «Τεχνοχώρος Φάμπρικα». Από το Σεπτέμβριο του 2023 η ομάδα επεκτείνει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες και στον Βοτανικό με την λειτουργία του “Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών”. Η ομάδα δραστηριοποιείται στους τομείς του Θεάτρου (Παραστάσεις, Θέατρο Δρόμου, Εφαρμοσμένο Θέατρο, Κοινωνικό Θέατρο κ.α.), του Τσίρκο, της Yoga και των DIY Κατασκευών, δημιουργώντας και συμμετέχοντας σε διαφορετικών ειδών δράσεις. Επίσης, στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνονται η αποστολή εκπαιδευτών σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Προγράμματα Erasmus+, όπως και η Εκπαίδευση Εκπαιδευτών, η Ανταλλαγή Νέων Καλλιτεχνών, και η διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο οργανισμός της Fabrica Athens από το 2013 εξειδικεύεται στη μεθοδολογία «Θέατρο της Έρευνας», την οποία χρησιμοποιεί, τόσο σε εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση και στην κοινότητα ως εργαλείο κοινωνικής και προσωπικής ανάπτυξης. Η ομάδα, με εφαλτήριο την έως τώρα εμπειρία της, επεκτείνει την δράση της στον τομέα της καλλιτεχνικής μετεκπαίδευσης εγκαινιάζοντας το “Σχολείο Μεικτών Παραστατικών Τεχνών” (School Of Mixed Performing Arts / S.O.M.P.A.) με βάση τον “Τεχνοχώρο Φάμπρικα” και το θέατρο “Fabrica Theater Stage” (Μ. Αλεξάνδρου 125 & Eυρυμέδοντος, Κεραμεικός), όπως και την νέα της έδρα “Ρεκτιφιέ – Κέντρο Έρευνας Μεικτών Παραστατικών Τεχνών” (Κωνσταντινουπόλεως 119, Βοτανικός).

Κύριοι στόχοι της ομάδας μέσα από τον οργανισμό

  • Η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για τους ανθρώπους των παραστατικών τεχνών, όπου θα μπορούν να εξελίξουν και να εμπλουτίσουν τα εργαλεία τους, όπως και να ξεκλειδώσουν τα μυστικά κάθε τεχνικής.
  • Η προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, έρευνας και εκπαίδευσης, που βασίζεται στην ομαδικότητα και την ανεξαρτησία.
  • Η συμβολή στη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων και ανθρώπων – καλλιτεχνών.
  • Η καλλιέργεια της πολιτιστικής, κοινωνικής και προσωπικής (ανθρώπινης) ανάπτυξης.
  • H δημιουργία μιας καλλιτεχνικής κοινότητας, όπου τα μέλη της θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να αλληλοδιδαχθούν.

Η αιγίδα του “Σχολείου Μεικτών Παραστατικών Τεχνών” φιλοξενεί δύο βασικούς άξονες:

Re – school

Με την έναρξη των δράσεων του “Σχολείου” στόχος της ομάδας αποτελεί η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού, με διεθνή προσανατολισμό, στην καλλιτεχνική και ειδικότερα στη παραστατική δια βίου κατάρτιση καλλιτεχνών (performer, ηθοποιών, χορευτών κ.α.) και εκπαιδευτών. Επιπλέον, η ομάδα στο πλαίσιο της έρευνάς της στις παραστατικές τέχνες και με στόχο την πολυδιάστατη εκπαίδευση των καλλιτεχνών – performer, συνεργάζεται με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους εκπαιδευτές, καλλιτέχνες και οργανισμούς, διοργανώνοντας μεμονωμένα σεμινάρια και φιλοξενώντας μαθήματα ως μέρος του ετήσιου κύκλου του οργανισμού.

COMMUNITY

Στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης τόσο της ομάδας όσο και του “Σχολείου”, ένας από τους βασικούς άξονες είναι η προσφορά των παραστατικών τεχνών στο κοινωνικό σύνολο. Το πρόγραμμα διοργανώνει και φιλοξενει δράσεις, σεμινάρια και κύκλους μαθημάτων, προσβάσιμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με επίκεντρο τα οφέλη των παραστατικών τεχνών σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Μέριμνα της ομάδας, δεδομένων των σύγχρονων συνθηκών, αλλά και της φιλοσοφίας της, είναι το κόστος των προγραμμάτων να είναι προσβάσιμο για κάθε οικονομική δυνατότητα.

Κρατάμε την Τέχνη μας ζεστή με S.O.M.P.A.

Δημιουργώντας ένα ανοιχτό – πειραματικό όσο και ασφαλές περιβάλλον έρευνας και έκφρασης, το “Σχολείο” ανοίγει τις πόρτες του με πληθώρα σεμιναριακών κύκλων και δράσεων, συνενώνοντας το σύνολο των παραστατικών τεχνών/τεχνικών, από τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται φέτος το “Σχολείο” είναι οι εξής:

  • Θέατρο
  • Χορός
  • Τσίρκο
  • Κουκλοπαιξία
  • Μουσική
  • Τραγούδι
  • Κινηματογράφος
  • DIY σκηνογραφίας/ενδυματολογίας

Διαβάστε το Πρόγραμμα του Σχολείου Μεικτών Παραστατικών Τεχνών της Fabrica Athens

Facebooktwittermail