Φάμπρικα – Ένας Χώρος Πολιτισμού στο Κέντρο της Αθήνας

Cinema Fabrica

Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Στην καρδιά του Κεραμεικού, στην τομή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ευρυμέδοντος, στεγάζεται ο πολυμορφικός χώρος της Fabrica Athens, Τεχνοχώρος Φάμπρικα. Η στέγη του οργανισμού φιλοξενεί ποικιλία δράσεων και εκδηλώσεων πολιτισμού, με σκοπό την σφαιρική ανάδειξη και την στήριξη της σύγχρονης δημιουργίας, της ψυχαγωγίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης. Η «Φάμπρικα», όπως εν συντομία αποκαλείται ο τεχνοχώρος, απαρτίζεται από τέσσερα τμήματα:

Fabrica Theater Stage

Το θέατρο του Τεχνοχώρου Φάμπρικα είναι ένα εξολοκλήρου χειροποίητο δημιούργημα της Fabrica Athens, 100% φτιαγμένο με ανακυκλώσιμα και secondhand υλικά. Στον χώρο βρίσκουν στέγη τόσο δραστηριότητες της ομάδας, όσο και φιλοξενούμενες δράσεις. Βασισμένο στην ιδέα του black box διαθέτει θεατρική σκηνή 50 τ.μ., καταπακτή, καμαρίνια, αποθηκευτικό χώρο – παρασκήνια, επαγγελματικό εξοπλισμό ήχου, φώτων και προβολής, ενώ η χωρητικότητα των θεατών φτάνει τις 50 θέσεις. Ακόμη, ο υπόγειος χώρος του θεάτρου είναι εξοπλισμένος με εξαερισμό, κλιματισμό και θέρμανση. Το Fabrica Theater Stage είναι ιδανικό για παραστάσεις και πρόβες μικρών σχημάτων, προβολές, παρουσιάσεις, συζητήσεις – διαλέξεις κ.α., ενώ σε αυτόν πραγματοποιούνται εβδομαδιαία μαθήματα και ανεξάρτητα σεμινάρια.

Ισόγειο

Το ισόγειο του τεχνοχώρου είναι ένας ηλιόλουστος και ευάερος χώρος με ποικίλες χειροποίητες και vintage ιδιομορφίες, ο οποίος ανανεώνεται συνέχεια από την ομάδα της Fabrica Athens με σκοπό την καλύτερη εμπειρία των επισκεπτών. Εκ πρώτης όψεως νομίζει κανείς πως πρόκειται καθαρά για ένα συνοικιακό καφέ – μπαρ με φιλότεχνη αισθητική και καλλιτεχνικές ανησυχίες – ότι πρέπει για εκείνον που θέλει να εργαστεί στον υπολογιστή του, να διαβάσει το βιβλίο του, να απολαύσει συνταγές της μαμάς ή να πιει ένα ποτό με την παρέα του το βράδυ· η λειτουργία του όμως είναι πολυειδής.

Αρχικά, το ισόγειο αποτελεί φουαγιέ του Fabrica Theater Stage, καθώς και χώρος υποδοχής των υπόλοιπων δράσεων του θεάτρου (μαθήματα, πρόβες κ.α.). Επιπλέον, λειτουργεί για τη φιλοξενία εκθέσεων, διαλέξεων, παρουσιάσεων, προβολών, σεμιναρίων, συνεδρίων, καλλιτεχνικών δρώμενων (θέατρο, τσίρκο, κουκλοθέατρο, μουσική κ.ο.κ.) και άλλων εκδηλώσεων, διαθέτοντας την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για τη διεξαγωγή τους. Ακόμη, ενδείκνυται για τη πραγματοποίηση ψυχαγωγικών και ιδιωτικών event. Ο ισόγειος χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρικά αμαξίδια, διαθέτει θέση στάθμευσης ποδηλάτων, ενώ φίλοι με κατοικία ζώα είναι ευπρόσδεκτοι στη καλλιτεχνική στέγη.

Πατάρι

Μια καλλιτεχνική φωλιά 25 τ.μ. στέκει ακριβώς πάνω από τον ισόγειο χώρο του τεχνοχώρου. Το πατάρι της «Φάμπρικα» λειτουργεί ως γραφείο του οργανισμού, ενώ κατόπιν συνεννόησης διατίθεται ως αναγνωστήριο. Επιπλέον, είναι προσαρμοσμένος ώστε να μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν και προβολές.

Αυλή ǀ Secret Paradise

Η αυλή του Τεχνοχώρου Φάμπρικα και το «secret paradise» αποτελούν μια απρόσμενη όαση στο κέντρο της Αθήνας. Η ομάδα της Fabrica Athens κάθε χρόνο τοποθετεί περίσσιο μεράκι και όλη της την τέχνη στη δημιουργία μιας υπαίθριας, καλλιτεχνικής αυλής, η οποία λειτουργεί από το τέλος της άνοιξης μέχρι τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Η αυλή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έως αργά τη νύχτα προσφέρει στους επισκέπτες του τεχνοχώρου από καφέ μέχρι κοκτέιλ, σπιτικές γεύσεις, αλλά και εμπειρίες. Στην αυλή πραγματοποιούνται κυρίως καλλιτεχνικά και ψυχαγωγικά δρώμενα, όπως μουσικές βραδιές με επιλεγμένους DJ, εκθέσεις, θεάματα θεάτρου δρόμου, φεστιβάλ, ενώ σε ανύποπτο χρόνο μπορεί κανείς να συναντήσει κάποια εκπαιδευτική δράση της ομάδας ή των φιλοξενούμενών της. Όσο για το «secret paradise», τον κρυφό παράδεισο της αυλής, είναι ένας κήπος για εκείνους που αναζητούν να είναι μέσα και έξω από την πόλη ταυτόχρονα. Αν μας ρωτήσετε θα σας οδηγήσουμε σε αυτόν.