Η Τέχνη Art Πάτμος παρουσιάζει το έργο “Δύο σε Ένα Παγκάκι”, του Αλεξάντερ Ισαάκοβιτς Γκέλμαν για 3 μόνο παραστάσεις (2,9,10/12) στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.
Το έργο διαδραματίζεται σε ένα πάρκο της πόλης και ξεκινά από αυτή τη μυστηριώδη και μαγευτική ώρα του καλοκαιρινού δειλινού, όπου- όπως λέει ο ποιητής- η ημέρα σβήνει και η νύχτα γεννιέται. Τότε ακριβώς είναι που συναντώνται στην πόλη Αυτή και Αυτός.. Με μιά πρώτη ματιά αυτή η γνωριμία φαίνεται ν ‘ανήκει σ ‘εκείνες που αρχίζουν την νύχτα και τελειώνουν το επόμενο πρωί. Στην περίπτωση αυτή όμως τα πράγματα είναι πιό πολύπλοκα. Αυτός είναι παντρεμένος, αυτή χωρισμένη. Και οι δύο είναι μόνοι. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στο έργο αυτό το δράμα δύο ανθρώπων που ενώ απαιτούν πολύ λίγα από την ζωή – την ανθρώπινη ευτυχία, την θαλπωρή, την κατανόηση – στην πορεία διαπιστώνουν πόσο δύσκολο είναι να τα κατακτήσουν. “Μιά συναισθηματική περιπέτεια, μια συνεχής ταλάντευση μεταξύ χαράς και απογοήτευσης, ελπίδας και φόβου, αγάπης και μίσους, εμπιστοσύνης και δυσπιστίας, αλήθειας και ψέματος βιώνουν οι ‘Δύο σε Ένα Παγκάκι’..(Gelman)“. Όταν νομίσει ο θεατής ότι έχει κατανοήσει τους 2 ήρωες, ο συγγραφέας τον εκπλήσσει με μιά νέα πλευρά των χαρακτήρων αυτού του τόσο σπάνιου αλλά και φυσιολογκού ζευγαριού.
Το θεατρικό αυτό έργο έχει σημειώσει παγκόσμια επιτυχία. Χαρακτηρίζεται από την άρτια δομή του και τις συνεχείς εναλλαγές κωμικών, δραματικών και λυρικών στοιχείων. Μέχρι το τέλος κρατά σε αγωνία τον θεατή και τον εκπλήσσει με τις νέες τροπές μιας ιστορίας που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
Αλεξάντερ Ισαάκοβιτς Γκέλμαν
Γεννήθηκε το 1933 στο Donduseni, τότε Βασίλειο της Ρουμανίας, Ρώσος συγγραφέας, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Σαν παιδί απελάθηκε με την οικογένεια του σε ένα γκέτο της Μπερσάντ, στην Ουκρανία. Στα τέλη του 1944 αυτός και ο πατέρας επιβίωσαν από μια πορεία θανάτου. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σαν μηχανουργός, φοίτησε σε μιά στρατιωτική σχολή και έγινε Αξιωματικός του Ναυτικού. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Λένινιγκραντ σαν δημοσιογράφος και άρχισε να γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και θεατρικά έργα. Ελαβε πολλά σημαντικά βραβεία της ΕΣΣΔ , υποστήριξε την πολιτική “Περεστρόικα”‘του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ και είναι μέλος του Ρωσικού Εβραϊκού Κονγκρέσου. -Τα έργα του όπως το “Δύο σε Ενα Παγκάκι” έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μπάρμπαρα Χόφμαν, Τίλ Στερτσενμπαχ
Μετάφραση & προσαρμογή: Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος / Λία Αβαρέτου / Μπάρμπαρα Χόφμαν
Copyright: SOPE
Βοηθοί: Ευαγγελία Βαλσαμά / Μαρία Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά: Μίνα Κορδαλή
Κοστούμια: Αναστασία Τσοπανοπούλου
Ήχος: Μηνάς Εμμανουήλ
Σχεδιασμός παγκακιού: Κώστας Ματθαίος, Κατασκευή: Γιώργος
Ιδιαίτερες ευχαριστίες: ORDINO, BLUE STAR
Διανομή:
Εκείνη: Λία Αβαρέτου
Εκείνος: Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος
Επισκέπτες του πάρκου: Μαρία-Σώζα Θεοδοσίου, Χριστοδούλη Σκεμπέ, Μίνα Κορδαλή, Μαρία Παπακωνσταντίνου
Φωνή: Σαράντης Γιαμαίος
Πληροφορίες:
Πότε: Σάββατο 2 & 9 Δεκεμβρίου στις 21:00, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 19:00
Διάρκεια: 95′
Εισιτήριο: 10 ευρώ
Κρατήσεις: 6977929792
Χώρος: Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, Αθήνα
Προηγούμενες παραστάσεις:
1994 ΠΟΙΗΜΑΤΑ του Γιάννη Ρίτσου στη Φράγκισσα της Χώρας Πάτμου
1995 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ (αποσπάσματα από την Αποκάλυψη του Ιωάννου) στον βράχο της Καλλικατσούς στον Γροίκο Πάτμου για τον εορτασμό των 1900 χρόνων από την συγγραφή της Αποκάλυψης (συμπαραγωγή με την “Θεατρική Ομάδα Πάτμου”)
1997 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ (νέα εκδοχή με νέους ηθοποιούς)
1999 Η ΛΕΥΚΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ του Ράινερ Μαρία Ρίλκε στην Φράγκισσα (συμμετοχή στην 12η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Πάτμο)
2000 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ του Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερύ (παραγωγή παιδικού εργαστηρίου), δυο παραστάσεις στην Αθήνα
2001 Η ΑΡΚΟΥΔΑ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ, ΕΠΕΤΕΙΟΣ του Αντόν Τσέχωφ (συμμετοχή στην 14η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω)
2002 ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ του Ρίσαρντ Καλινόσκι (συμμετοχή στην 15η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων στη Μυτιλήνη) (παραστάσεις στη Σύρο και την Λέρο)
2003 Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Αυγούστου Στρίντμπεργκ (συμμετοχή στην 16η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Λήμνο)
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη στην Φράγκισσα (δίγλωσση παράσταση, συμπαραγωγή “Τέχνης”, “Techni Paris” και Staatstheater Darmstadt Γερμανίας)
ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ, ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΕ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ Της Κρίστιν Μπρούκνερ σε
ιδιωτικό χώρο στη Σκάλα Πάτμου
2004 ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ του Ζαν Ζενέ
2005 ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ του Ζαν Ζενέ (συμμετοχή στην 18η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω)
SERENADE IN DER NACHT (songs in the night) στην Φράγκισσα (συμπαραγωγή της “Τέχνης” και
Staatstheater Darmstadt)
2006 ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ! (Η ΜΑΚΑΡΙΤΙΣΣΑ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ) του Ζωρζ Φεϋντώ (συμμετοχή στην 19η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Μήλο)
2007 “Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ” του Άριελ Ντόρφμαν (συμμετοχή στην 20η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Σύρο), παράσταση στην Κω, Θεατρικές Συναντήσεις Επαρχείας Καλύμνου στην Πάτμο
“ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΦΡΑΓΚΙΣΣΑ” Ρίτσος, Μπρεχτ, Καβάφης
“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ” του Φραντς Κάφκα
2008 ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ (Γερμανικά και Ελληνικά) στην Σάμο
“7 ΡΙΧΤΕΡ” του Behic Ak (συμμετοχή στην 21η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Μυτιλήνη και στο Λειψό)
2009 “ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ” του Φράντς Κάφκα
“Ο ΡΟΒΙΝΣΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ” μια παραγωγή του θεατρικού παιδικού εργαστηρίου του “ΤΕΧΝΗ”
“MASKED” του Ιλάν Χατσόρ (συμμετοχή στο Δωδεκανησιακό Φεστιβάλ στην Κάλυμνο)
2010 “MASKED” του Ιλάν Χατσόρ (συμμετοχή στην 22η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Λέρο)
2011 “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ” στο αμφιθέατρο της Αποκάλυψης, στην Πάτμο 2012 “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ” στο αμφιθέατρο της Αποκάλυψης, στην Πάτμο 2013 “Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΛΠΕΡΤ” του Ντέιβιντ Γκίζελμαν
2014: ” ΟΙΔΙΠΟΥΣ” (Σοφοκλής) συμπαραγωγή “ΤΕΧΝΗ ΑRT ΠΑΤΜΟΣ” και “Θεατρική Ομάδα Πάτμου” για το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Λήμνο.
2014: ” ΕΙΣΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ, ΝΕΚΡΕ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ; ” της Christne Brückner.
Παρουσιάστηκε στο Στούντιο “Μουσική και Μουσικοί” και στο “Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” στην Αθήνα, στην Σάμο, Κάλυμνο, Κώ, Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Χαλκίδα, Πάτρα, στην Πάτμο(8 φορές) καθώς επίσης στον Ελληνογερμανικό Σύλλογο “Φιλαδέλφια” στο Μαρούσι και στο “Θέατρο του Νέου Κόσμου” της Αθήνας (18 φορές).
2015: «ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΔΥΣΔΑΙΜΟΝΑ!” της Christine Brückner, 10 φορές στην Πάτμο, Σάμο, Χαλκίδα και στο εργαστήριο της Μίνας Κορδαλή.
ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ με τους : Στέλιο Μάρκου, Βernard Siregeol, Till Sterzenbach, στο πιάνο η Νadia Bandura.
2016: ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ” Αν Είχες Μιλήσει Δυσδαιμόνα!” και” Είσαι Ευτυχισμένος τώρα, Νεκρέ Αγαμέμνων;” – Έκθεση της Μίνας Κορδαλή στην Πάτμο στο Aktis Hotel.
ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΟΝΣΕΡΤΟΥ με τον Eddy Maucourt (Kιθάρα και τραγούδια) Ο Dr.TONY HUGHES ΣΤΗΝ ΦΡΑΓΚΙΣΣΑ με ” Γεννεση ” του Ελύτη 2016/2017 ” ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ!” της Christine Brückner
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 12 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΧΝΗ ΑRT ΠΑΤΜΟΣ στο ‘ PATMOS AKTIS
HOTEL, Suites and Spa’.
BΡΑΔΙΑ ΜΠΡΕΧΤ με τους Τill Sterzenbach και Petra Zeigler, στο πιάνο: Εmely Mesko
3 ΚΟΝΣΕΡΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ “DERNIER METRO” από το Βερολίνο.
“ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙ” θεατρικό έργο του Alexander Gelman στο ” ΠΑΤΜΙΟΝ ” στην Πάτμο και στο Θέατρο “Fabrica Athens” στην Αθήνα.
Λία Αβαρέτου
Φοίτησε στο τμήμα ρωσικής φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και αποφοίτησε από την ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης ΑΡΧΗ. Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια
κίνησης, σκηνικού λόγου και υποκριτικής με Έλληνες και ξένους καθηγητές. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις όπως και σε κινηματογραφικές ταινίες. Έχει επίσης στο παρελθόν ασχοληθεί με θέατρο δρόμου, σωματικό θέατρο bar theatre,
Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος
Ηθοποιός. Γεννημένος στην Αθήνα. Έχει τελειώσει την Δραματική Σχολή του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην Αγία Βαρβάρα. Δημιούργησε μαζί με άλλους απόφοιτους την “Fabrica Athens” στο Γκάζι. Έχει παίξει και έχει πρωταγωνιστεί σε διάφορες παραστάσεις στην Αθήνα και αλλού.
Μίνα Κορδαλή Αλεξοπούλου
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Απoφοίτησε από το Αρσάκειο Σχολείο Ψυχικού. Σπούδασε Οικονοµικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σπούδασε σχέδιο και Ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux- Arts (ENSBA) στο Παρίσι, με καθηγητές τους Frédéric Prat και James Blœdé. Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ), με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Φωτογραφία με καθηγητή τον Μανώλη Μπαµπούση. Σκηνογραφία με καθηγητή τον Χρήστο Παλαµίδη. Μάσκα με καθηγήτρια τη Βασιλική Ψαρρού. Αποφοίτησε το 2008.
Βαρβάρα Χόφμαν
Η Βαρβάρα Χόφμαν σπούδασε την Θεατρική Τέχνη στην διάσημη Δραματική Σχολή “OTTO FALKENBERG-SCHULE’ του Μονάχου. Έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους σε διάφορες Θεατρικές Αίθουσες της Γερμανίας: Vertu στο ‘Les Nègres’ του J. Genet, ‘Cleopatra’ του G.B.Shaw, την Corrie ‘Barefoot στο the Park’του Νeil Simon, την Ala στο ‘Τango’ του Mrozeck, Vera στο ‘La Colombe’ και Eleni στο ‘Aux Abysses’ της Djuna Barnes,την Laura στο ‘Les Gouttes’ του Regis Jauffret. Kατά την διαμονή της στο Παρίσι σπούδασε στην Σχολή της Tania Balachova και έγινε μέλος του Actor Studio του Ανδρέα Βουτσινά. Το 1972 ίδρυσε μαζί με την Josiane Balasko ‘La Compagnie de l’Araignée’ και διεύθυνε τα ‘Seminaire for Europe’ υπό την Αιγίδα της Σορβόννης και της Ακαδημίας Creteil. Aργότερα,δημιούργησε την ‘Companie Barbara Hoffmann’ όπου έκανε γνωστά στο κοινό τα έργα αγνώστων έως τότε συγγραφέων. Το 1992 εγκαταστάθηκε στην Πάτμο, τόπος προορισμένος για να αποτραβηχτεί σε μόνιμη βάση, αλλά η αγάπη της για το Θέατρο υπερίσχυσε με αποτέλεσμα να ιδρύσει την Θεατρική εταιρία ‘ΤΕΧΝΗ’. Οργάνωσε πολλές Εκθέσεις Ζωγραφικής και Φωτογραφίας στην Πάτμο και κάθε καλοκαίρι ανεβάζει μία παράσταση στην ιδιοκτησία της στην Φράγκισσα της Πάτμου. Το 1994 σκηνοθέτησε στον Βράχο της Καλλικατσού ” Το Όραμα της Πάτμου” στα πλαίσια του εορτασμού των 1900 χρόνων από την συγγραφή της Αποκάλυψης του Αγ.Ιωάννη. Παρουσιάστηκε το 1995 και ’97. Από το 1994 μεχρι σήμερα εχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 20 θεατρικά έργα στη Ελλάδα και από το 2003 συνεργάζεται με τον Τιλ Στέρτσενμπαχ. Ο Jean Louis Barrault και ο Peter Brook έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή της σαν σκηνοθέτης.
Τιλ Στέρτσενμπαχ
Γεννημένος το 1942 στο Wuerzburg της Γερμανίας, σπούδασε ηθοποιός στην Aκαδημία Otto- Falckenberg στο Μόναχο, έπαιξε πρώτους ρόλους στο Kammerspiele Munich και μεταξύ άλλων: στο Κρατικό Θέατρο Hannover, στο Festival Recklinghausen, στο Κρατικό Θέατρο Νurnberg, στο Γερμανικό Θέατρο του Goettingen, στο Κρατικό της Darmstadt, σε Guest Παράσταση ΒΙΤΕF στο Βελιγράδι και στο MCHAT στην Μόσχα (το Θέατρο του Τσέχωφ και Στανισλάφσκι), σε τουρνέ στην Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία.- Ρόλοι : “Νάταν , ο Σοφός”του Lessing, Φάουστ και Μεφίστο στο “Faust 1” του Goethe, Adolf Eichmann στο “Αδελφοι Eichmann” του Η.Kipphardt (σε αυτόν τον ρόλο αναδείχτηκε σαν ‘ηθοποιός της χρονιάς’ στην Νυρεμβέργη), Shylock στο “Έμπορας της Βενετίας” του Shakespeare, Serge στο “Αrt” της Yasmina Reza, Orgon στον “Ταρτούφο” του Μολιέρου, George στο “Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ” του Εdward Albee, Peachum στο “Oπερα της Πεντάρας” του Brecht/Weill. Δραστηριότητες στην Ραδιοφωνία και Τηλεόραση- Σε σύνταξη από το 2005 , ζει και δουλεύει στην Πάτμο με την Βαρβάρα Χόφμαν.
Τιλ Στέρτσενμπαχ
Γεννημένος το 1942 στο Wuerzburg της Γερμανίας, σπούδασε ηθοποιός στην Aκαδημία Otto- Falckenberg στο Μόναχο, έπαιξε πρωτους ρόλους στο Kammerspiele Munich και μεταξυ άλλων: στο Κρατικό Θέατρο Hannover, στο Festival Recklinghausen, στο Κρατικό Θέατρο Νurnberg, στο Γερμανικό Θέατρο του Goettingen, στο Κρατικό της Darmstadt, σε Guest Παράσταση ΒΙΤΕF στο Βελιγραδι και στο MCHAT στην Μόσχα (το Θέατρο του Τσέχωφ και Στανισλάφσκι), σε τουρνέ στην Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία.- Ρόλοι : “Νάταν , ο Σοφός”του Lessing, Φάουστ και Μεφίστο στο “Faust 1” του Goethe, Adolf Eichmann στο “Αδελφοι Eichmann” του Η.Kipphardt (σε αυτόν τον ρόλο αναδείχτηκε σαν ‘ηθοποιός της χρονιάς’ στην Νυρεμβέργη), Shylock στο “Εμπορας της Βενετίας” του Shakespeare, Serge στο “Αrt” της Yasmina Reza, Orgon στον “Ταρτούφο” του Μολιέρου, George στο “Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ” του Εdward Albee, Peachum στο “Oπερα της Πεντάρας” του Brecht/Weill. Δραστηριότητες στην Ραδιοφωνία και Τηλεόραση- Σε σύνταξη από το 2005, ζει και δουλεύει στην Πάτμο με την Βαρβάρα Χόφμαν.